Print

Uitreiking Cultuurprijs Rijkevorsel 2023

Nieuwsbericht 8 november 2023

De Cultuurraad van Rijkevorsel reikt elke twee jaar prijzen uit aan een inwoner en een vereniging uit Rijkevorsel die een grote socio-culturele bijdrage hebben geleverd. De Cultuurprijzen van 2023 werden op vrijdag 3 november uitgereikt in het gemeenschapscentrum van Sint-Jozef Rijkevorsel.

Verenigingen aangesloten bij de Cultuurraad kregen op de algemene vergadering van oktober de kans om hun stem uit te brengen. Per categorie kreeg iedere vereniging één stem.

Uitreiking prijs verenigingen

Femma Rijkevorsel mocht dit jaar 100 kaarsjes uitblazen en om dit speciale jaar nog memorabeler te maken wonnen zij ook nog eens de Cultuurprijs in de categorie ‘vereniging’. Ze kregen hiervoor een oorkonde en een cheque ter waarde van € 250.

VOORSTELLING FEMMA RIJKEVORSEL

Femma Rijkevorsel werd in 1923 opgericht onder de naam ‘Vrouwengilde’. Geen gemakkelijke opgave gelet op de tijdsgeest van toen. Vrouwen werden geacht om het hele huishouden te regelen, voor en na hun werkuren.

In september vierde Femma Rijkevorsel haar 100ste verjaardag. Al 100 jaar zet deze vereniging zich in voor de vrouwen van Rijkevorsel en omstreken en probeert hen meer tijd voor zichzelf te geven. Op regelmatige basis brengt Femma vrouwen bij elkaar op leuke activiteiten voor een babbel en een drankje. Het aanbod aan activiteiten is heel uiteenlopend, gaande van fietstochten over lezingen tot crea-avonden en nog veel meer.

De twee andere genomineerde verenigingen waren Cultuurgroep Achtel en Samana Rijkevorsel Centrum. Cultuurgroep Achtel houdt tradities in stand door jaarlijks evenementen te organiseren zoals de Hanekap en de Sint-Antoniusviering. Samana Rijkevorsel Centrum zet zich dan weer in voor chronisch zieken en mantelzorgers door hen verschillende activiteiten aan te bieden.

Uitreiking prijs individu

Dit jaar kende de categorie ‘individu’ een unicum. Paul Bemindt en Rit Adriaensen werden als koppel genomineerd. Zij wonnen in deze categorie en mochten een oorkonde en een beeldje van kunstenaar Corry Ammerlaan in ontvangst nemen.

VOORSTELLING PAUL BEMINDT EN RIT ADRIAENSEN

Paul en Rit werden als koppel genomineerd voor hun trouwe, jarenlange dienst bij de Heemkundige Kring van Rijkevorsel. Paul is al lid sinds 1977 en voert sinds tien jaar ook de taak van museumconservator uit. Zijn vrouw Rit en hij spendeerden uren en dagen aan het reconstrueren van potten, sorteren van foto’s, het verzorgen van rondleidingen in het museum, schoolbezoeken ontvangen, … Ze zijn enkele jaren geleden zelfs verhuisd zodat ze dichter bij het museum konden wonen. Nu het museum naar het gemeenschapscentrum moest verhuizen, hebben Paul en Rit dag in dag uit geholpen om alle stukken een nieuw plaatsje te geven.

Als burgers, verenigingen of het lokaal bestuur genealogische vragen hebben, staat Paul steeds klaar om ze tot de bodem uit te zoeken en antwoorden te vinden. Rit is jarenlang lid geweest bij welzijnsvereniging De Schakel en zingt nu bij De SmarTones. Alsof dit alles nog niet voldoende socioculturele bijdrage was, zijn Paul en Rit ook in hun jeugdjaren leiding geweest bij de Chiro.

Paul Snels was de andere kandidaat in deze categorie. Dankzij zijn jarenlange bijdrage aan het verenigingsleven, is o.a. de Halfvastenstoet van Rijkevorsel uitgegroeid tot wat het nu is.

(foto's Dirk Geets)