Print

Gemeentelijk Heemkundig Museum

Sinds september 2022 is het Heemkundig Museum van Rijkevorsel gevestigd in het Gemeenschapscentrum in Sint-Jozef Rijkevorsel (Kerkdreef 61 - 2310 Rijkevorsel). Deze locatie, waarin ooit het Aster Berkhofmuseum was gevestigd, is een historisch gebouw en een ideale stek voor een museum en de Heemkundige Kring van Rijkevorsel. 

Bereikbaar vanuit Rijkevorsel en Turnhout via de lijnbus 431. Afstappen aan de kerk.

Het Museum

Op de eerste verdieping, bereikbaar met een lift, vertoeven de beelden uit het verleden van ons dorp. Het gaat over zichten van verdwenen huizen, groepen, personen, manifestaties, de comme, het gerestaureerde potwerk uit een slotgracht van het kasteel waarnaar er in 1978 en 1979 is gegraven.

Daarnaast is er het winkeltje uit de jaren '50, een kapsalon, het klasje, beelden uit de oorlog. Er is plaats voor de molen van de scharenslijper, de duivenmelker, de veldwachters, een kast met kant en een wasplaats voor de wekelijkse was.

De trap, naar de ruime zolder, is een ervaring op zich en de moeite om tot boven te gaan waar men de andere resultaten van de opgravingen kan bekijken. Hieraan wordt nog bijna elke week tijd besteed om de stukken aan elkaar te lijmen.

Dan komen de Gildes, de bakker, de smid, de schrijnwerker, de fietsmaker, loodgieter, schoenmaker, de klompenmaker, de landbouw, de jacht en stroperij aan de beurt.

De diamantbewerker en de steenbakkerij nemen ook hun plaats in. De dokter, apotheker, tandarts zijn vertegenwoordigd en men krijgt een overzicht van de kledij die onze voorouders hebben gedragen.

Veel kinderen hebben al plaatsgenomen op de nieuwe lange houten banken die voor een televisietoestel staan en waar er een film getoond wordt die handelt over het boerenleven tussen de twee wereldoorlogen in.

Het museum wordt beheerd door de Heemkundige Kring van Rijkevorsel.

Documentatiecentrum op de eerste verdieping

Naast het museum beschikt de Heemkundige Kring over een documentatiecentrum waar o.a. het volgende te raadplegen is: bevolkingsreconstructie Rijkevorsel 1800-1945, parochieregisters Rijkevorsel en omgeving, burgerlijke stand Rijkevorsel tot 1910, jaarboeken, ...

Openingsuren

  • Iedere derde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur
  • Elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur 
  • op afspraak

Groepen zijn ook welkom.

Contact

Heemkundig Museum en documentatiecentrum
Kerkdreef 61 - 2310 Rijkevorsel
voor inlichtingen en afspraken: 03 314 41 76

hkrijkevorsel@outlook.be
heemkundigekringrijkevorsel.wordpress.com
blog.seniorennet.be/heemkundigekringrijkevorsel
Facebookpagina Heemkundige Kring van Rijkevorsel