Print

Gemeentelijk Heemkundig Museum

Door de geplande renovatie van het gemeentehuis worden de activiteiten van het Heemkundig Museum in beperkte vorm verdergezet in het gemeenschapscentrum in Sint-Jozef Rijkevorsel (Kerkdreef 61 - 2310 Rijkevorsel). Eenmaal de renovatiewerken afgerond zijn, verhuist het Heemkundig Museum terug naar haar vaste stek in de kelderverdieping van het gemeentehuis.

Klik op deze link voor meer info over het tijdelijk onderkomen voor het Heemkundig Museum.

Het Museum

In de kelderverdieping van het gemeentehuis vind je het Heemkundig Museum. In vier ruime zalen en gangen werd een stukje erfgoed van onze voorouders ondergebracht.

In de keldergangen ontdek je fraaie schoolplaten, foto’s van het Rijkevorselse verenigingsleven, oorlogsgebeuren, kleidabberswerktuigen, devotiematerialen,…

In zaal 1 kom je terecht in het schoolklasje. Vele schoolkinderen volgden hier reeds les over de school van vroeger en nu. Het klasje dateert van de tijd van oma en opa. Houten schoolbanken, leien, telraampjes, schoolbel, … Ook de werkkamer van de Heemkundige Kring bevindt zich hier. Bezoekers komen hier zoeken naar het verleden van hun voorouders.

Wie kent nog de klompenmaker, steenkapper, strodekker, gareelmaker, kuiper,… van vroeger? De gids ter plaatse maakt je wegwijs in deze oude ambachten in zaal 2.

In zaal 3 sta je midden in woonplaatsen anno 1900 en 1930, de dorpswinkel, de zaak van de haarkapper, het dokterskabinet. Hoe leefden onze voorouders vroeger? Een antwoord op deze vraag krijg je zeker en vast.

Rijkevorsel kent ook een rijk landbouwverleden. Al gehoord van een wanmolen, een wolfijzer, de boterteil, de vlaskam? Deze en tal van andere landbouwgereedschappen worden tentoongesteld in zaal 4.

Het museum wordt beheerd door de Heemkundige Kring.

Documentatiecentrum

Naast het museum beschikt de Heemkundige Kring over een documentatiecentrum waar o.a. het volgende te raadplegen is: bevolkingsreconstructie Rijkevorsel 1800-1945, parochieregisters Rijkevorsel en omgeving, burgerlijke stand Rijkevorsel tot 1910, jaarboeken, ...

Openingsuren

Groepen zijn ook welkom.

Contact

Heemkundig Museum en documentatiecentrum
Molenstraat 5 - 2310 Rijkevorsel
voor inlichtingen en afspraken: 03 314 41 76

hkrijkevorsel@outlook.be
heemkundigekringrijkevorsel.wordpress.com
blog.seniorennet.be/heemkundigekringrijkevorsel
Facebookpagina Heemkundige Kring van Rijkevorsel