Print

Verkiezingen

Op zondag 13 oktober 2024 stemmen inwoners van alle Vlaamse gemeenten voor de gemeente- en provincieraad. 

Op deze pagina verzamelen we alle informatie over de verkiezingen. Hoe moet je je inschrijven op de kiezerslijst? Waar moet je stemmen? Wat als je aangeduid wordt als bijzitter? Hoe kun je stemmen bij volmacht? ... Dat en nog veel meer vind je hier (binnenkort) allemaal terug.

Nieuw is dat de lokale verkiezingen van 2024 de eerste verkiezingen in Vlaanderen zijn zonder opkomstplicht. Daarnaast krijgt de populairste politicus initiatiefrecht om een meerderheid te vormen.

Stemrecht vervangt stemplicht bij de lokale verkiezingen

Vanaf de lokale en provinciale verkiezingen in 2024 wordt de stemplicht (ook wel opkomstplicht genoemd) afgeschaft. Burgers genieten vanaf nu van stemrecht voor de verkiezingen voor gemeenteraad en provincieraad in Vlaanderen. Dit houdt in dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen. Het stemmen met een volmacht wordt aangepast.

Rechtstreekse verkiezing burgemeesters

Burgemeesters worden vanaf 2024 rechtstreeks verkozen. De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.

-----------------------------------------

Resultaten verkiezingen gemeenteraad en provincieraad 2018

Op zondag 14 oktober 2018 werden lokale en provinciale verkiezingen georganiseerd. De uitslagen van deze verkiezingen kun je raadplegen via de website Vlaanderen Kiest:

Resultaten Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen 2024

De laatste verkiezingen vonden plaats op zondag 9 juni 2024 (Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen). De uitslagen van deze verkiezingen kun je hieronder raadplegen:

RESULTATEN    
Vlaams ParlementVlaanderenKieskring AntwerpenKanton Hoogstraten *Gemeente Rijkevorsel
Federaal ParlementBelgiëKieskring AntwerpenKanton Hoogstraten *Gemeente Rijkevorsel
Europees ParlementVlaamse KieskringProvincie AntwerpenKanton Hoogstraten *Gemeente Rijkevorsel

* Kanton Hoogstraten omvat de gemeenten Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog

Verkiezingen in België

Hieronder vind je per bestuursniveau hoe vaak er verkiezingen worden georganiseerd en wanneer de volgende verkiezing zal worden gehouden (onder voorbehoud van vervroegde verkiezingen).

bestuursniveauhoe vaak?volgende keer
Gemeentelijkom de zes jaar13 oktober 2024
Provinciaalom de zes jaar13 oktober 2024
Vlaamsom de vijf jaar2029
Federaalom de vijf jaar2029
Europeesom de vijf jaar2029