Print

Assistentiewoningen Prinsenhof

Algemene informatie 

Assistentiewoningen Prinsenhof heeft 45 assistentiewoningen die uitgerust zijn met een ingerichte keuken, een aangepaste badkamer met antislipvloer en inloopdouche, een slaapkamer met mogelijkheid voor tweepersoonsslaapkamer. 

In elke flat is op drie plaatsen een noodbel aanwezig die de bewoners dag en nacht, in geval van nood, kunnen gebruiken. Dit oproepsysteem staat rechtstreeks in verbinding met het personeel van het woonzorgcentrum die onmiddellijk contact met de bewoners opnemen wanneer deze bellen. 

Assistentiewoningen Prinsenhof biedt aan valide mensen en echtparen een unieke kans om in een rustige en beschermde omgeving te wonen.

 

Opnamereglement

Kandidaat-bewoners kunnen enkel op de wachtlijst van de assistentiewoningen ingeschreven worden na een persoonlijk contact met de woonassistent. Je moet 70 jaar zijn alvorens je een assistentiewoning kunt bewonen.

Bij het vrijkomen van een assistentiewoning

Assistentiewoningen kunnen worden toegewezen aan personen die op het moment van de aanvraag of opname minimum vijf jaar in Rijkevorsel wonen en ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters of welke tijdens de laatste dertig jaar voor een periode van minstens twintig jaar in Rijkevorsel gewoond hebben en in de bevolkingsregisters ingeschreven waren. Bewoners Lange en Korte Kwikstraat, Beersesteenweg op Rijkevorsel worden gelijkgesteld met de bewoners van Rijkevorsel.

Er wordt een numerieke volgorde gehanteerd met volgende afspraken:

 • Er wordt gestart bij diegene die het langst op de wachtlijst staat ingeschreven.
 • Wanneer deze persoon de assistentiewoning niet neemt wordt er naar de volgende kandidaat gegaan en zo verder tot er een kandidaat wordt gevonden.
 • Bij het vrijkomen van een volgende assistentiewoning wordt de eerste kandidaat volgende op de kandidaat die de vorige assistentiewoning heeft betrokken als eerste gecontacteerd.

Kandidaten op de wachtlijst kunnen het aanbod om een assistentiewoning te betrekken weigeren. Bij weigering worden zij effectief verwijderd van de wachtlijst. Verwijderde kandidaten kunnen zich pas één jaar na de weigering zelf terug laten inschrijven op de wachtlijst van de assistentiewoningen.

Uitzonderingen op bovenstaande regel kunnen voorkomen (bv. bij ziekenhuisopname) maar dienen telkenmale besproken te worden in het Vast Bureau.

 

Dagprijs

De dagprijs bedraagt: € 24,84 (laatste aanpassing: 8 januari 2024)

Inclusief

 • verzekering persoonlijke bezittingen tot en met € 17 125,26
 • telefoneren binnen het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen
 • aansluiting en/of afsluitingskosten van water en telefoon

Verminderd tarief

 • abonneegeld tv-distributie (blijft beperkt tot € 11,38 per maand)
 • abonneegeld telefoon (blijft beperkt tot € 7,90 per maand)

Niet inbegrepen zijn

 • dokters en andere medische kosten
 • persoonlijke kosten: o.a. kapper, gebruik wasserette, pedicure/manicure
 • verzekering persoonlijke bezittingen boven de € 17 125,26 
 • abonnement tv-distributie (zie hierboven), internet en radiodistributie
 • abonnement telefoon (zie hierboven)
 • gebruik van water, elektriciteit en telefoon
 • kosten diftar: vaste vergoeding € 50 (rechtstreeks te betalen aan diftar) + maandelijks € 2,26 gemeenschappelijke kosten (komt op factuur) 

Overige zaken

 • Iedere dinsdag kun je beroep doen op het kapsalon van Magda Krols --> sociale prijzen.
 • Middagmaal kan je verkrijgen op jouw assistentiewoning of in de polyvalente zaal van het woonzorgcentrum --> € 7,80, VT-statuut en komen eten in polyvalente zaal: € 7,20
 • Je hebt de mogelijkheid om een alarmtoestel te laten plaatsen --> waarborg is € 130, kostprijs per maand is € 12,43, driemaandelijkse afrekening)
 • Je kunt beroep doen op de klusjesdienst van het ocmw --> kostprijs afhankelijk van het inkomen
 • In afspraak kun je beroep doen op thuisverpleging vanuit het woonzorgcentrum

 

Ondersteunende hulpverlening

1. Maaltijden

De bewoners kunnen warme maaltijden bekomen vanuit de centrale keuken van het OCMW. Zij kunnen dit zowel op hun assistentiewoning verkrijgen, alsook bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk te komen eten. Eveneens bestaat de mogelijkheid om soep aan te kopen in de centrale keuken voor € 1,82 per liter. In zeer uitzonderlijke omstandigheden, en enkel na overleg met de dagelijks verantwoordelijke, kan gezorgd worden voor het nuttigen van een ontbijt en een avondmaal in de polyvalente ruimte van het woonzorgcentrum.

De prijs van het middagmaal is vastgesteld op € 8,80 per maaltijd wanneer je de maaltijd op jouw assistentiewoningflat wenst te gebruiken. Enkel gebruikers die vallen onder het WIGW-tarief of OMNIO-statuut betalen € 8,15 voor de maaltijd (code 1 op klever mutualiteit, bv. 131/131, 141/141). Voor het ontbijt wordt een vaste prijs gehanteerd van € 1,90, voor het avondmaal een vaste prijs van € 3,80.

2. Aanbod activiteiten

De bewoners van de assistentiewoningen worden uitgenodigd op het maandelijkse verjaardagsfeestje en de maandelijkse optredens in het woonzorgcentrum en kunnen zij deelnemen aan activiteiten die voor bewoners van het woonzorgcentrum worden georganiseerd. Zij kunnen eveneens deelnemen aan de tweewekelijkse gebedsviering of eucharistieviering die doorgaat in het woonzorgcentrum (WZC).

In de mate van het mogelijke wordt er ook wekelijks een bewegingsactiviteit georganiseerd onder begeleiding van de kinesitherapeut van het WZC.

3. Thuisverpleging

De bewoners kunnen eventueel beroep doen op thuisverpleging aangeboden vanuit het verpleegkundig team van het woonzorgcentrum Prinsenhof. Uiteraard kunnen de bewoners ook nog steeds beroep doen op de thuisverpleging die zij reeds hadden vooraleer zij werden opgenomen. Zij zijn vrij om eender welke groep van thuisverpleegkundigen te contacteren.

4. Gezinshulp, poetshulp

Indien je nood heeft aan wat extra hulp in jouw assistentiewoning, dan geeft de woonassistent je meer informatie over de diensten die in Rijkevorsel deze hulp bieden. Je kiest zelf welke organisatie je hiervoor verkiest.