Nieuwsberichten

Storm 10 maart erkend als ramp

De Vlaamse Regering heeft de storm en rukwinden van 9 tot en met 15 maart 2019 als algemene ramp erkend voor 85 gemeenten, waaronder ook Rijkevorsel. Getroffenen kunnen vanaf nu een aanvraag indienen voor een schadevergoeding.

Lees meer

Vrijwilligers gezocht voor paddenoverzetactie aan Koekhoven/Dijkbeemd

Ieder voorjaar, ongeveer tussen half februari en begin april, vindt de paddentrek plaats. Dit jaar organiseert het lokaal bestuur een paddenoverzetactie in de omgeving van Koekhoeven en Dijkbeemd. Wil je graag een handje helpen? Geef je gegevens dan door aan de milieudienst en/of kom naar de infoavond op 10 februari!

Lees meer

Ophaling kerstbomen op 8 en 9 januari

De technische dienst haalt op woensdag 8 en donderdag 9 januari 2020 kerstbomen op in Rijkevorsel. Wil je dat jouw kerstboom ook wordt opgehaald, breng deze dan naar één van de aangegeven ophaalpunten. Alleen echte naaldbomen (geen plastic bomen) worden opgehaald en dit zonder mand of pot en zonder versiering.

Lees meer

Nieuw: papieren zakken voor gft-afval

Vanaf januari kun je een papieren zak gebruiken om je gft in te verzamelen. De papieren zakken zijn vanaf januari te koop bij de onthaalbalie in het gemeentehuis of op het recyclagepark. De zakken zitten verpakt in een pakket van 80 stuks en kosten € 6 per pakket.

Lees meer

Bijna 1,2 miljoen euro beschikbaar voor plattelandsprojecten

Tot eind januari kun je in 31 gemeenten in de provincie Antwerpen een aanvraag indienen voor een LEADER-subsidie als je een vernieuwend idee hebt om het platteland te versterken. In totaal is er een budget van bijna 1,2 miljoen euro beschikbaar voor plattelandsprojecten!

Lees meer

Rijkevorsel investeert in de toekomst

Tijdens de raadszitting van 16 december 2019 hebben de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van Rijkevorsel het meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd. Het meerjarenplan drukt uit wat het lokaal bestuur wil bereiken en welke financiële middelen hiervoor worden ingezet.

Lees meer

Winterdienst 2019-2020

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel heeft opnieuw een strooiplan opgemaakt voor de winter. Omdat het niet mogelijk is om alle gemeentewegen te strooien, heeft de technische dienst een lijst met hoofdwegen opgemaakt, die zeker bij sneeuwval of ijzel geruimd en gestrooid moeten worden.

Lees meer

Affichecampagne 'Word jij mijn sneeuwheld?'

Bij sneeuwval of ijzel is elke inwoner verplicht om het voetpad voor de eigen woning sneeuw- of ijsvrij te houden. Het is echter niet voor iedereen mogelijk om zelf sneeuw te ruimen. Daarom lanceren we dit jaar opnieuw de affichecampagne ‘Word jij mijn sneeuwheld ?’.

Lees meer

Leerlingen van Het Kompas planten houtkant aan

De medewerkers van de groendienst kregen donderdag de hulp van 34 enthousiaste leerlingen van het derde leerjaar van Het Kompas om kleine boompjes en struiken aan te planten aan de Poelberg. Goed voor een houtkant van 50 meter lang en 3,5 meter breed!

Lees meer

Sportraad Rijkevorsel zoekt leden voor de beheerraad en de algemene vergadering

De sportraad moet opnieuw worden samengesteld. Voor de beheerraad zoeken we kandidaten die hun schouders mee onder het sportbeleid van Rijkevorsel willen zetten! Ook verenigingen of 'deskundigen' die lid willen worden van de algemene vergadering, moeten hiervoor een nieuwe aanvraag indienen. 

Lees meer

Gewijzigde voorrangsregeling brug Sint-Jozef Rijkevorsel verlengd tot 1 juni 2020

Tijdens de wegenwerken aan de Vlimmersebaan, in de zomer van 2019 werd de voorrangsregeling aan de brug Sluis 1 in Sint-Jozef Rijkevorsel tijdelijk gewijzigd. Het bestuur wil de pro's en contra's van de wijziging verder onderzoeken en verlengt daarom de huidige proefopstelling tot 1 juni 2020.

Lees meer

Rijkevorsel krijgt vanaf 13 december haar eigen Buurderij

Vanaf vrijdag 13 december heeft Rijkevorsel haar eigen Buurderij. Vanaf dan kun je elke week op vrijdagavond je bestelling ophalen in de Sint-Jozefkerk. Verse groenten, fruit, vlees, … rechtstreeks van de producent. Een Buurderij is een concept dat draait om duurzaamheid en mensen uit de buurt samen te brengen.

Lees meer

Rookmelders verplicht vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Per bouwlaag dien je minstens één rookmelder te voorzien. Je kunt ze kopen in bijna elke doe-het-zelfzaak of op het internet. Let er wel op dat de rookmelder voldoet aan de juiste normen.

Lees meer

Welkom bij het snelloket burgerzaken

Sinds kort kun je voor een aantal producten die weinig tijd vragen terecht bij het snelloket aan de onthaalbalie in het gemeentehuis. Dat maakt het langskomen bij onze diensten weer een stukje aangenamer en − vooral − minder tijdrovend.

Lees meer

2310 op sociale media - #2310rijkevorsel

Het is 2310-dag, de dag van Rijkevorsel! We vieren dit vandaag van 18.00 tot 20.00 uur met de inhuldiging van de 2310-constructies op de rotonde. Maar ook op sociale media maakt 2310 zijn intrede. Zo is er een gloednieuwe Facebook- en Instagrampagina 2310 Rijkevorsel en hebben we de hashtag #2310rijkevorsel in het leven geroepen!

Lees meer

2310 om te zien!

Heb je het ook al gezien? Op de rotonde aan de kerk van Rijkevorsel blinken drie gloednieuwe 2310-constructies in cortenstaal. Op woensdag 23 oktober huldigen we de 2310-constructies op feestelijke wijze in met een DJ op de rotonde en een drankje voor de aanwezigen. Alle inwoners zijn van harte welkom vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur!

Lees meer

Heraanleg Zuiderdijk vanaf 21 oktober

Op 21 oktober start de heraanleg van de wegenis in de Zuiderdijk. Om de hinder voor de bedrijven en verenigingen in de omgeving zo beperkt mogelijk te houden, verloopt deze in drie fasen. De uitvoering van deze wegeniswerken vormt het sluitstuk van de werken van Elia langsheen het kanaal ter hoogte van de Zuiderdijk.

Lees meer

Kempen2030: 29 Kempense burgemeesters tekenen voor het klimaat

Op 11 oktober heeft de gemeente Rijkevorsel samen met 28 andere Kempense gemeenten het nieuwe streekproject Kempen2030 ondertekend. Het doel is om 40 % CO2 te besparen tegen 2030.

Lees meer

Een toekomst voor de Aster Berkhofbibliotheek

Vanaf 1 januari 2020 zal de Aster Berkhofbibliotheek in Sint-Jozef Rijkevorsel alleen nog op afspraak toegankelijk zijn voor klasbezoeken. Daarnaast start het lokaal bestuur een nieuwe bibliotheekwerking op, waarbij op vraag van de bibliotheekbezoeker gewerkt zal worden.

Lees meer

Resultaten test BE-Alert op 3 oktober

Bij een noodsituatie willen we jou graag snel verwittigen. Daarom testte onze gemeente op 3 oktober BE-Alert. Al onze inwoners ingeschreven op BE-Alert stuurden we op donderdag 3 oktober om 15.25 uur een testbericht via sms. 99,7 % van deze berichten werd correct ontvangen. Een succes!

Lees meer

Cambio autodelen nu ook in Rijkevorsel

Vanaf vandaag kun je ook in Rijkevorsel een cambio-deelauto uitlenen. We starten met twee deelwagens op parking pastorij in het centrum van Rijkevorsel. Wens je meer info? Kom dan naar de info-avond op dinsdag 17 september in de raadzaal van het gemeentehuis.

Lees meer

Groen licht voor ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel

Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel heeft de ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel nuttig verklaard. Voor Rijkevorsel is dit voor tal van aspecten een positief verhaal, denk maar aan landbouw, natuur, landschap, (trage) wegen, recreatie, afwatering, …

Lees meer

Gezocht: chauffeurs voor de Minder Mobielen Centrale

Met de Minder Mobiele Centrale vervoeren vrijwilligers inwoners met verplaatsingsmoeilijkheden naar hun plaats van bestemming. Een knap initiatief dat alleen maar mogelijk is dankzij de inzet van deze vrijwilligers. In Rijkevorsel is het aantal gebruikers de laatste maanden gestegen. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers-chauffeurs om de dienst mee te bemannen.

Lees meer

Openingsuren administratieve diensten wijzigen vanaf september

Vanaf maandag 2 september worden de openingsuren van de administratieve diensten in het gemeentehuis, in het gebouw van de sociale dienst van het OCMW en op de eerste verdieping in de Leo Pleysierbibliotheek volledig gelijkgesteld. Voortaan kun je bij al deze diensten ook terecht op woensdagnamiddag.

Lees meer

Fietsstraten in de schoolomgevingen

Op de gemeenteraad van 28 augustus 2019 werd de invoering van de fietsstraten in de schoolomgevingen van Rijkevorsel en Sint-Jozef goedgekeurd. Na een proefperiode van drie maanden in het centrum wordt de inrichting van de fietsstraten dus definitief en uitgebreid met de schoolomgeving van Sint-Jozef.

Lees meer