Print

Fotocabine

Moet je bij de dienst burgerzaken zijn voor een identiteitskaart, reispas of rijbewijs en heb je nog pasfoto’s nodig? Dan kun je terecht in de fotocabine in de inkomhal van het gemeentehuis (vanaf 29 april 2024 in het OCMW-gebouw aan het Prinsenpad). Voor € 8 krijg je een set van 6 pasfoto’s. Je kunt zowel betalen met cash geld als met bancontact.

De machine toont je stap voor stap wat je moet doen en geeft je negen kansen om een foto te nemen die voldoet volgens de normen. Het toestel is geschikt voor rolstoelgebruikers. Voor baby’s en kinderen tot drie jaar raden we het gebruik af daar het voor hen vaak moeilijker is om recht in de lens te kijken en niet te lachen.

Je bent uiteraard vrij in je keuze om deze dienst te gebruiken of om een professionele fotograaf te contacteren. 

Nieuwe criteria pasfoto's en kids-ID's

De normen voor het aanvaarden van pasfoto’s zijn strenger geworden dan voorheen. Ze moeten conform zijn met de normen van de I.C.A.O. (International Civil Aviation Organization). Indien je foto niet conform is, dan moet de gemeente ze weigeren. 

Denk dus hieraan wanneer je een foto laat maken: 

  • Een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach. 
  • Hoofd en schouders recht(op) houden, recht vóór het objectief. 
  • Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van de oren moet zichtbaar zijn. 
  • De ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te groot montuur, maar ook geen montuur die vlak langs de ooglijn loopt. Indien mogelijk, zet je bril af voor de foto. 

De foto moet zo recent mogelijk zijn, maximum zes maanden oud.

Alle andere I.C.A.O.-criteria zijn ook zeer belangrijk. Meer info en concrete voorbeelden vind je in het PDF-document Voorschriften voor foto's  voor paspoorten, Kids-ID, elektronische identiteitskaarten voor Belgen en verblijfsdocumenten voor vreemdelingen.