Print

Sociale economie

De gemeenten en Sociale Huizen/OCMW's van het samenwerkingsverband ILV Noorderkempen Werkt (Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel) en VDAB zullen in de toekomst actiever en gezamenlijk werk maken van een inclusief beleid om meer inwoners aan een job te helpen.

De dertien partners hebben dat engagement in augustus officieel bekrachtigd door een samenwerkingsovereen­komst te ondertekenen. Een nauwe en geïntegreerde samenwerking rond zes thema’s moet ervoor zorgen dat meer inwoners uit kansengroepen hun plaats vinden op de arbeidsmarkt.

Over wie gaat het?

In de Noorderkempen behoort bijna 70 % van de werkzoekenden tot minstens één kansengroep[1]. Er is met andere woorden nood aan een geïntegreerde aanpak om de werkzaamheid te verhogen en daarbij bijzondere aandacht te hebben voor mensen die het moeilijk hebben of kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

[1] Kansengroepen definiëren we hier als allochtonen, kortgeschoolden, werkzoekenden jonger dan 25, werkzoekenden ouder dan 50, langdurig werkzoekenden (meer dan 1 jaar werkzoekend) en werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Bron Arvastat.

Zes thema’s

De lokale besturen van Noorderkempen Werkt en VDAB zullen actief samenwerken voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt-, werkgelegenheids- en welzijnsbeleid. VDAB is de regisseur van de arbeidsmarkt, maar bepaalde aspecten van de werkloosheid kunnen niet alleen opgelost worden. Door met de lokale besturen de krachten te bundelen, kan er gericht gezocht worden naar oplossingen voor knelpunten op de lokale arbeidscontext en is de lokale inbedding van de projecten beter gegarandeerd. Dit samenwerkingsakkoord wil dit duurzaam partnerschap tussen VDAB en de lokale besturen verankeren.

De partners zullen samenwerken rond zes thema’s:

  1. jeugdwerkloosheid
  2. onderwijs
  3. activering door het Sociaal Huis
  4. sociale economie
  5. jobobstakels
  6. dienstverlening aan starters en ondernemers

Natuurlijk gebeurt er al heel wat op het terrein, maar de bedoeling van deze samenwerking is om blijvende knelpunten te detecteren en voor de verschillende doelgroepen specifieke projecten op maat uit te werken. Specifiek voor deze regio kunnen ook acties rond grensarbeid worden meegenomen. Uit onderzoek is immers gebleken dat de toegang tot de arbeidsmarkt aan beide zijden van de grens de economie ten goede komt. Grensarbeid zorgt er immers voor dat bedrijven hun vacatures sneller en beter kunnen invullen, waardoor ze sneller en duurzamer kunnen (door)groeien om alzo bijkomend jobs te creëren.

Jeugdwerkloosheid

De aanpak van de jeugdwerkloosheid is het eerste thema uit de overeenkomst. Jeugdwerkloosheid niet meteen het thema dat je linkt aan de Noorderkempen, maar het is een thematiek met een grote individuele en maatschappelijke betrokkenheid: jongeren en hun omgeving ervaren onvrijwillige werkloosheid als zeer negatief en ook voor de maatschappij is een hoge jeugdwerkloosheid sociaal onaanvaardbaar. De samenwerkingsovereenkomst biedt een kader waarbinnen specifieke projecten voor deze doelgroep opgezet kunnen worden op maat van onze werkzoekenden jonger dan 25.

Onderwijs

Daarbij speelt het onderwijs een cruciale rol. Opleidingen moeten jongeren zo goed mogelijk voorbereiden op de arbeidsmarkt. Er zal nauw worden samengewerkt met onderwijspartners. De studie- en beroepskeuzevoorlichting zal meer focussen op arbeidsmarktperspectieven en de oorzaken van vroegtijdige schoolverlaten worden aangepakt.

Waar mogelijk worden binnen de projecten ook linken voorzien naar het taalactieplan van de gemeenten. Om een job te zoeken en te vinden, is voldoende kennis van het Nederlands immers onontbeerlijk. Taal is één van de sleutels tot een succesvolle integratie in de samenleving en een hefboom naar emancipatie en sociale promotie.

Activering

Ook de Sociale Huizen zijn binnen deze samenwerkingsovereenkomst een onmisbare partner. Dagelijks helpen de medewerkers ook kansarme inwoners verder, opdat niemand in onze gemeenten uit de boot valt. Net zoals een diploma nog altijd de beste garantie is op een job, is werk nog steeds de beste garantie tegen armoede. Binnen het Sociaal Huis wordt getracht kansarme inwoners voor te bereiden op werk via een activeringstraject dat zo goed mogelijk aansluit bij (het vinden van) een job op de arbeidsmarkt.

Sociale economie

Voor onze inwoners die nog een zekere afstand hebben tot de arbeidsmarkt, worden arbeidsplaatsen gezocht binnen de sociale economie om hen een positieve werkervaring te bezorgen en te laten wennen aan het arbeidsritme. Hiervoor werken we bij voorkeur samen met de bestaande spelers in de regio. Of voor zij die het aankunnen, gaan onze arbeidstrajectbegeleidsters zelf op zoek naar (tijdelijke) plaatsen bij de lokale ondernemingen.

Jobobstakels

Natuurlijk moeten hiervoor ook de randvoorwaarden vervuld zijn. Daartoe zetten de gemeenten onder andere in op het creëren van voldoende plaatsen in de kinderopvang, het inrichten van extra taallessen of cursussen internet of zoeken oplossingen voor mobiliteitsproblemen… Zeker voor alleenstaande ouders zijn deze randvoorwaarden cruciaal om op een volwaardige manier te kunnen deelnemen aan het arbeidsproces en zodoende de armoedeval te vermijden.

Ondernemerschap

Ook starters en ondernemers worden nu waar mogelijk ondersteund door de diensten lokale economie van de gemeenten. De gemeenten zorgen in de eerste plaats voor de nodige ruimte om te ondernemen. De VDAB helpt hen bij hun zoektocht naar (gekwalificeerde) werknemers. Een samenwerking tussen gemeenten en VDAB om hun ondernemerschap te ondersteunen loont.

Het aantal zelfstandigen in de Noorderkempen ligt boven het gemiddelde in Vlaanderen. Echt grote bedrijven met 500 of 1000 werknemers zijn er niet, maar niettemin is er een netwerk van kleine tot middelgrote KMO’s, waarvan de meesten stevig in hun schoenen staan. De werkzaamheidsgraad ligt hier dan ook hoger dan gemiddeld in Vlaanderen, zeker als er rekening gehouden wordt met de grensarbeid. Ook in de toekomst wil de regio Noorderkempen ondernemers een warm hart toedragen, mensen en bedrijven een hartelijk onthaal geven, en een kader voorzien waarbinnen onze ondernemingen optimaal kunnen functioneren, ook als werkgever, en dit zowel in de reguliere als sociale economie.