Print

Droogte in de Kempen

Nieuwsbericht laatst bijgewerkt op 17 juli 2020

De afgelopen maanden ‘regende’ het alarmerende berichten over droogte en de gevolgen hiervan voor het drinkwater, de natuur, de landbouw, ... Er is dan ook dringend nood aan duurzame oplossingen om al te grote schade door langdurige droogte te vermijden.

In de reeks 'Droogte in de Kempen' van Kempen2030 geven we je aan de hand van artikels en interviews een stand van zaken van de droogte in onze regio. Maar je krijgt ook duurzame tips aangereikt: hoe kun je jouw tuin klimaatrobuust inrichten? Of hoe kun je klimaatbestendig (ver)bouwen? ...

 

Artikels en interviews

In de loop van de volgende weken voegen we hieronder nieuwe artikels en interviews over de droogte in de Kempen toe. We starten met een interview over de Kempense watervoorraden.

 1. Wat is de stand van de Kempense watervoorraden? 
  • een interview met Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij, en Eddy Troosters, CEO van Pidpa, over de situatie in de Kempen en oplossingen voor de toekomst.
 2.  De natuur als bondgenoot
  • ​een interview met Stefan Versweyveld van Natuurpunt, en Katherine Vande Velde van de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving. Zij leggen uit wat zij zoal doen in de Kempen om deze trend te keren.
 3.  Aanpassen aan klimaatverandering
  •  een interview met weerman Lander Van Tricht, Inge Vermeulen en Kathleen Van Dorslaer van de provincie Antwerpen.
 4.  Een uitdaging voor de landbouw
  • een interview met Leen Vervoort (Boerennatuur Vlaanderen), Michiel Sels (Boerenbond), Kris Huijskens (Droogte- en hemelwatercoördinator provincie Antwerpen) en Koen Eyskens (provincie Antwerpen). Zij leggen uit hoe landbouwers zich voorbereiden op de toekomst.
 5. ​Hoe hou je rekening met duurzaam watergebruik bij nieuwbouw en renovatie?​​
  • ​Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.​​​​​​​

 

Streekproject Kempen2030

29 Kempense burgemeesters ondertekenden het nieuwe streekproject Kempen2030. 40 % CO2 besparen tegen 2030 én inzetten op klimaatadaptatie. Dat is de doelstelling die gemeenten, burgers, bedrijven en organisaties samen moeten waarmaken als noodzakelijke tussenstap voor een klimaatneutrale Kempen tegen 2050.

Nieuwsbericht 11 oktober: Kempen2030: 29 Kempense burgemeesters tekenen voor het klimaat

Meer info: www.kempen2030.be