Print

Sterretjesweide: een ster voor stil verdriet

nieuwsbericht 1 juni 2018

Op de begraafplaats in het centrum van Rijkevorsel is de gemeente bezig met het inrichten van een sterretjesweide. Het moet een serene gedenkplek worden voor ouders die hun kindje al vroeg in de zwangerschap verloren hebben, zodat ze het verlies van hun kind een plaats kunnen geven.

Ouders van een doodgeboren kindje hebben vaak geen fysieke plaats waar ze heen kunnen om hun verdriet te verwerken. Zeker als de zwangerschap nog geen 180 dagen (25 à 26 weken) duurde en er geen geboorteakte is opgemaakt. Vaak heerst er nadien zelfs een taboesfeer: er wordt niet meer over gesproken, waardoor ouders in een zwart gat belanden.

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel vindt het belangrijk dat deze kindjes niet vergeten worden. Daarom biedt de gemeente met de sterretjesweide de mogelijkheid aan ouders om hun kinderen op een waardige manier te blijven gedenken. Een plek om ergens heen te kunnen om te bezinnen en stil te staan bij wat er is gebeurd, is erg belangrijk in het verwerkingsproces.

Gedenkplaatjes

Op het kerkhof in het centrum van Rijkevorsel is een grafsteen met een passende tekst geplaatst. Ouders die dat willen, kunnen een gedenkplaatje met daarop de naam van hun kindje aanbrengen op de achterkant van deze steen. Het feit dat je een naam kan achterlaten op de steen is een vorm van erkenning dat het kindje er wel geweest is.

De gemeentelijke technische dienst zal in de komende maanden de weide verder aanleggen. Achter de steen wordt een groenperk aangelegd met siergras, waarin een tiental metalen sterretjes zullen verschijnen.

Ouders die een gedenkplaatje wensen, kunnen hiervoor terecht bij de dienst burgerzaken van de gemeente:

 

Als naar een ballon
Glinsterend in de zon
Die klimt en klimt en klimt
kijken wij je achterna
losgelaten
en toch voor altijd verbonden