Print

Schade aan openbaar domein na werken of inname

Nieuwsbericht 13 juli 2022

Er wordt heel wat gerenoveerd en gebouwd in onze gemeente. Er zijn eveneens veel activiteiten waarbij er een gedeelte van het openbaar domein wordt ingenomen, bijvoorbeeld voor het opstellen van een tent bij een evenement of het plaatsen van een bouwkraan voor de bouw van een woning. Door deze activiteiten bestaat de kans dat bijvoorbeeld het voetpad of de straat wordt beschadigd. Ook wanneer er bijvoorbeeld een oprit wordt aangelegd op het openbaar domein (berm) zonder de nodige toelatingen, is dit een vorm van schade.

De schade mag in zo’n gevallen niet meer door de bouwheer zelf hersteld worden. Het lokaal bestuur zal hiervoor zelf zorgen omdat de kwaliteit van de uitvoering van de herstelling of de gebruikte materialen door een bouwheer, een organisator, ... niet altijd voldoen aan de kwaliteitseisen die gehanteerd worden voor het openbaar domein. Deze herstellingen kosten de gemeente jaarlijks veel geld.

Door de goedkeuring van het nieuwe reglement ‘Herstellingen openbaar domein na inname of na voltooien bouwwerken’ zal het lokaal bestuur in de toekomst de kostprijs van de herstellingen doorrekenen aan de veroorzaker van de schade (bouwheer, verantwoordelijke van het evenement). Met het nieuwe reglement willen we de kwaliteit van het openbaar domein in Rijkevorsel op niveau houden. Daarnaast primeert uiteraard de veiligheid van voetgangers en andere weggebruikers.

Het nieuwe reglement kun je hieronder downloaden.
Een aanvraag indienen voor de inname van openbaar domein kan via het webformulier