Print

Allereerste Landbouwprijs Rijkevorsel uitgereikt

Nieuwsbericht 18 mei 2022

Het tuinbouwbedrijf Bevlo bvba heeft de allereerste Landbouwprijs Rijkevorsel in de wacht gesleept. De firma zet in op duurzaam en biologisch verantwoord telen dankzij een robot met UV-licht die schimmels bestrijdt en pesticiden vervangt.

Een trotse Hans Van Loon van de firma Bevlo bvba nam op dinsdag 17 mei in de spiegeltent aan de Helhoekweg een oorkonde en een cheque van € 250 in ontvangst vanwege de GECORO van Rijkevorsel. 

Bevlo BVBA

Het tuinbouwbedrijf Bevlo bvba in de Zwartvenstraat is één van de twee bedrijven in België die in een testfase gebruikmaakt van een UV-C robot ter bestrijding van schimmels bij aardbeiplanten.

De robot rijdt drie keer per week automatisch in de serre rond waarbij de aardbeiplanten worden behandeld met ultraviolet licht. Dit UV-licht doodt schimmels, zoals o.a. de meeldauwschimmel (ook wel witziekte genoemd) waar vele tuinbouwbedrijven mee kampen. Om deze ziekte te bestrijden wordt in de teelt normaal gezien intensief pesticiden gebruikt.

Door het inzetten van de UV-C robot hoeft Bevlo bvba de gewassen niet meer om de zes dagen te spuiten met pesticiden. Het bedrijf kan zo aardbeien telen zonder dat er residu van pesticiden op de planten achterblijft. Dankzij de UV-C robot kan het bedrijf dus op een duurzame en biologische manier aardbeien telen. 

Bekijk hier een video hoe de UV-robot werkt

Andere genomineerden

Paul Lenaerts: project met kleinschalige pocketvergister

Pocketvergisting is een technologie waarmee Paul Lenaerts bedrijfseigen biomassastromen zoals mest kan vergisten om zo hernieuwbare energie te produceren. Deze groene stroom wordt geproduceerd voor eigen gebruik, alsook voor plaatsing op het net. Bovendien wordt het methaan uit de mest van de melkkoeien opgevangen, zodat er een reductie is van 70 % van de methaanuitstoot.

Familie Adriaensen: project met kleine windmolen

Het familiebedrijf Adriaensen heeft in de Merenloopweg een kleine windmolen van 15 kW geïnstalleerd. Dankzij de windmolen weten ze hun CO2-uitstoot danig te verminderen en kunnen ze jaarlijks tot ongeveer 30 000 kWh aan energie opwekken.

Landbouwprijs en Milieuprijs Rijkevorsel

Het lokaal bestuur Rijkevorsel ondertekende samen met alle 29 andere Kempense gemeenten het streekproject Kempen2030. Doel van dit project is om 40 % CO2 te besparen tegen 2030 en in te zetten op klimaatadaptie. 

De GECORO van Rijkevorsel engageert zich voor dit project en reikt daarom het ene jaar een milieuprijs en het andere jaar een landbouwprijs uit voor projecten/initiatieven die kaderen in het gemeentelijk klimaatactieplan. Met dit initiatief willen ze nieuwe en duurzame concepten rond milieu, land- en tuinbouw in de kijker zetten en stimuleren.

Rijkevorselse inwoners of bedrijven die ideeën of projecten uitvoeren die in het streekproject passen, komen in aanmerking voor een geldprijs van € 250. De stemming voor de milieuprijs en de landbouwprijs is geheim en gebeurt door de leden van de GECORO van Rijkevorsel.

 

Foto's Dirk Geets

Meer foto's vind je op de Facebookpagina 2310 Rijkevorsel en op de Instagrampagina 2310 Rijkevorsel.