Print

TOP in je KOP

De Interlokale vereniging Noorderkempen Werkt slaat de handen in elkaar! De gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel gaan een samenwerkingsverband aan om het psychisch welzijn bij jongeren te versterken.

Er is een grote blinde vlek in de Noorderkempen op vlak van aanbod. Beperkt aanbod, terugtredende diensten naar de steden, wachtlijsten… Hoe kunnen we in onze specifieke plattelandsgemeenten ervoor zorgen dat onze jongeren niet uit de boot vallen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat partners een snellere, warme doorverwijzing kunnen maken?

Vier pijlers worden naar voor geschoven:

1. Waar - bij wie kan ik terecht?

Een handig overzicht stellen we aan je voor: een interactieve pdf leid je via verschillende thema's naar de juiste hulpverlener.

Heb je een algemene vraag, ben je schoolmoe, heb je een verslaving en wil je er iets aan doen, voel je je niet lekker in je vel? Weet dat je er niet alleen voor staat! Klik op de interactieve pdf en zoek naar chatboxen, telefoonnummers, online informatie, ...

Een flowchart werd ontwikkeld om het aanbod in kaart te brengen. Een handige tool die je wegwijs maakt in het lokaal aanbod.

2. Ontwikkelen nieuw dienstverleningsmodel

Vijf keer per jaar organiseren we een jongerenwelzijnsoverleg waaraan heel wat partners die met kinderen en jongeren werken aansluiten. Denk hierbij aan JAC, CLB, CGG, psychiater, ELP, Triangel, opvoedingswinkel, secundaire scholen, lokale besturen, jeugd & gezin van de politie, de trefplaats, Arktos, Doppa, ...

3. Praktijkgerichte acties

  • Organiseren van groepstrainingen voor jongeren (assertiviteitstrainingen - weerbaarheidstrainingen)
  • Organiseren van groepstraining voor leerkrachten - train de trainer.
  • TOP in't Onkrooid - Jeugdhuis 't Onkrooid (Arendonk) zet zijn deuren elke donderdagmiddag open

 

Het Leaderproject loopt van 1 januari 2021 tot 30 juni 2023.

 

Meer informatie

Dorien Van de Poel
Projectmedewerker jongerenwelzijn
dorien.vandepoel@hoogstraten.be
03 340 19 11