Print

Vzw De Schakel wint Milieuprijs 2020

Nieuwsbericht 21 januari 2021

De GECORO van Rijkevorsel heeft de Milieuprijs 2020 toegekend aan vzw De Schakel voor hun duurzame en sociale project rond hergebruik van kleding. Een cheque van € 250 werd coronaveilig uitgereikt in de raadzaal van het gemeentehuis van Rijkevorsel door schepen van milieu Bob Van den Eijnden, in het bijzijn van de voorzitter van de GECORO Ive Van Giel en burgemeester Dorien Cuylaerts. Greet Embrechts van vzw De Schakel nam de prijs dankbaar in ontvangst.

Vzw De Schakel

Vzw De Schakel is een organisatie met een tweedehandswinkel waar ze kledij verkopen voor mannen, vrouwen, kinderen en baby’s. Deze kleding komt niet in de wegwerpstroom terecht en is dus niet milieuvervuilend. Kleding krijgt er een tweede en zelfs een derde leven. Met hun duurzame project helpen ze mee aan de bewustwording van het duurzaam hergebruik van kleding. De winkel bestaat ondertussen al vijftien jaar en er zijn vijftien vrijwilligers actief.

Dat deze kledij wordt aangeboden aan mensen in armoede of aan personen die het op één of andere manier moeilijk hebben om rond te komen is uiteraard een enorme meerwaarde. Deze sociale component maakt de Schakel, zeker in de huidige tijden waar er een bijzondere nood is aan ‘warmte’, een lovenswaardige winnaar van de prijs.

Milieuprijs Rijkevorsel

Het lokaal bestuur Rijkevorsel ondertekende, samen met alle 29 Kempense gemeenten, het streekproject ‘Kempen2030’, met als doel 40 % CO2 te besparen tegen 2030. De GECORO engageert zich mee voor dit project en organiseert daarom tweejaarlijks de Milieuprijs. Met dit initiatief willen ze nieuwe concepten rond milieu en duurzaamheid in de kijker zetten en stimuleren. Iedereen die ideeën of projecten uitvoert die in het streekproject passen, kwam in aanmerking voor een geldprijs van € 250.