Print

Twee nieuwe noodwoningen ingehuldigd door Vlaams minister Diependaele

Nieuwsbericht 5 oktober 2022

Op woensdag 5 oktober heeft Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele samen met het lokaal bestuur Rijkevorsel twee noodwoningen op de Helhoekweg ingehuldigd. Het project, gerealiseerd met subsidies van de Vlaamse overheid, toont aan dat het lokaal bestuur inspanningen wil (blijven) leveren om gezinnen in nood te helpen. Iets wat in deze tijden meer dan ooit belangrijk is.

Subsidies dankzij projectoproep noodwoningen van de Vlaamse overheid

Naar aanleiding van de projectoproep noodwoningen van de Vlaamse Overheid dient het lokaal bestuur Rijkevorsel in het najaar van 2020 twee projectvoorstellen in. Het eerste voorstel omvat het voornemen om de oude woning op Helhoekweg 24 af te breken en opnieuw op te bouwen als noodwoning. Een tweede voorstel gaat over de renovatie van de woning op Molenstraat 40 met eveneens de bedoeling om deze in te zetten als noodwoning. Beide projectvoorstellen krijgen van de Vlaamse overheid een gunstige beoordeling. Hierdoor mag het lokaal bestuur rekenen op een subsidie van maximaal € 224 000 voor de woning in Helhoekweg en maximaal € 53 000 voor de woning in de Molenstraat.

Het is al de derde projectoproep om het aanbod aan noodwoningen in heel Vlaanderen te versterken”, geeft Vlaams Minister Matthias Diependaele aan. “Dat toont aan dat de respons nog altijd groot blijft. Samen met de OCMW’s en gemeenten blijven we zorgen voor een warm Vlaanderen waar niemand achterblijft.”

Vier extra woonunits voor noodopvang

Uiteraard is het lokaal bestuur zeer verheugd met de toegekende subsidies. In een eerste fase werd de bouwvallige woning op Helhoekweg 24 afgebroken. In de plaats zijn er twee nieuwe woonunits gerealiseerd, die bovendien verplaatsbaar zijn met het oog op het toekomstige masterplan van de site van het Woonzorgcentrum.

De woning in Helhoekweg bestaat uit een unit voor twee personen die aangepast is voor mensen met een beperking en een unit met twee slaapkamers voor een gezin. Achter het gebouw is er een tuin waar de bewoners kunnen ontspannen in een groene omgeving.

Het project in de Molenstraat 40 wordt later afgewerkt. Ook hier bestaat de woning uit twee woonunits: een unit met drie slaapkamers en een unit met één slaapkamer.

Belangrijke rol voor het lokaal bestuur

Voor het lokaal bestuur is er een belangrijke rol weggelegd in het voorzien van noodopvang. Deze nood is door de vele crisissen alleen maar toegenomen. De oorzaken zijn heel uiteenlopend: intrafamiliaal geweld, de druk op de private huurmarkt, uithuiszettingen, ouders die jongeren de deur wijzen omdat ze onhandelbaar zijn, …

Voor deze personen is het lokaal bestuur vaak het laatste vangnet. Dankzij de extra noodwoningen kunnen we deze kwetsbare personen in Rijkevorsel een tijdelijke, stabiele verblijfplaats bieden. Medewerkers van de sociale dienst volgen de situatie ter plaatse op: ze bieden professionele hulp en zorg om de bewoners terug op het juiste pad te krijgen en begeleiden hen in hun zoektocht naar nieuwe huisvesting.