Print

Tentoonstelling 'Alles uit de kast' eervol laureaat bij de provinciale Erfgoedprijs 2018

Nieuwsbericht 27 november 2018

De tentoonstelling 'Alles uit de kast' werd op zaterdag 24 november bekroond als eervol laureaat bij de provinciale Erfgoedprijs 2018. De expo rond oude en nieuwe archeologische vondsten uit Rijkevorsel liep van 28 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 in het Gemeenschapscentrum van Sint-Jozef, en was een organisatie van Erfgoed Noorderkempen, de Heemkundige Kring van Rijkevorsel vzw en het lokaal bestuur van Rijkevorsel.

Provinciale Erfgoedprijs 2018

De provincie Antwerpen lanceerde in 2018 opnieuw een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs met de focus op Onroerend Erfgoed. Ook het prijzengeld werd verhoogd: de winnaar ontvangt € 10 000 en twee laureaten worden beloond met elk € 5 000.

Het onroerend erfgoed in onze provincie kan duidelijk rekenen op geëngageerde liefhebbers. Er werden 18 dossiers ingediend, waarvan de meerderheid door heemkundige kringen of vrijwilligersverenigingen. Ook stads- en erfgoeddiensten waagden hun kans.

Uit deze kandidaturen selecteerde een vakjury in een eerste ronde acht genomineerden. Erfgoed Noorderkempen was met het project 'Alles uit de kast' één van deze genomineerden. Samen met de heemkring van Rijkevorsel ontrafelde ze het mysterie van de ijzertijd urne die de heemkring al 40 jaar ongeopend in hun collectie had. In samenwerking met het lokaal bestuur van Rijkevorsel maakten ze er een tentoonstelling rond die alle oude en nieuwe archeologische vondsten uit Rijkevorsel samenbracht. Deze liep van 28 oktober 2017 t.e.m. 7 januari 2018 in het Gemeenschapscentrum (Aster Berkhofmuseum) te Sint-Jozef Rijkevorsel.

Laureaten

Op zaterdag 24 november werden in deSingel de winnaar en de twee laureaten bekend gemaakt. Het project 'Alles uit de kast' kwam als laureaat uit de bus en won € 5 000.

We loven de mooie samenwerking tussen lokale actoren en het professionele erfgoedveld. Ook de aandacht voor nieuwe en diverse presentatietechnieken binnen een veld als de archeologie is vermeldenswaard” aldus de jury.

De winnaar van de Erfgoedprijs 2018 is de Kerkfabriek Heilige Familie van Brasschaat met de ontsluiting en herintegratie van een typisch Mariadomein in de wijk Rustoord-Kaart. Tweede laureaat was de Archeologische dienst van de stad Antwerpen met de publiekswerking en het publieksweekend rond de Kipdorpsite.