Print

Opgelet voor phishingmails van incassobureaus

Update 30 september 2022

We krijgen opnieuw meldingen van inwoners dat er e-mails rondgaan waarbij gevraagd wordt om een achterstallige factuur te betalen. Deze info is vals en er is geen enkele link met het lokaal bestuur. Het betreft phishingmails van oplichters.

 

Nieuwsbericht 20 juni 2022

We ontvangen meldingen van inwoners dat ze een e-mail hebben ontvangen van 'GGN Incasso & gerechtsdeurwaarders' voor de betaling van een achterstallige factuur voor de "𝘢𝘧𝘷𝘢𝘭𝘴𝘵𝘰𝘧𝘧𝘦𝘯𝘩𝘦𝘧𝘧𝘪𝘯𝘨 𝘦𝘯 𝘳𝘪𝘰𝘰𝘭𝘣𝘦𝘭𝘢𝘴𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘷𝘦𝘳 2021". Hierin geven ze aan dat de vordering aan hen is overgedragen door de gemeente.

Deze info is vals. Er is geen enkele link met het lokaal bestuur en de info is zeker niet van ons afkomstig. Open de e-mail niet en verwijder deze meteen van je computer, tablet of smartphone.

Dit gaat om phishing. Controleer steeds goed het e-mailadres en de naam van de afzender van dergelijke berichten. Is het niet betrouwbaar, verwijder het dan of neem contact op met het bedrijf via de contactgegevens die je via de officiële kanalen van het bedrijf kunt terugvinden.

Onderaan deze pagina vind je enkele voorbeelden van de betreffende e-mails terug.

Safe On Web

Stuur frauduleuze berichten altijd door naar het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Het CCB (Centre for Cyber Security Belgium) laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren.

De Safeonweb app verzamelt al het nieuws rond phishing en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Download de app en blijf zo op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk. De Safeonweb app wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store.

Meer info vind je op www.safeonweb.be.

Voorbeelden e-mails

Hieronder afbeeldingen van de e-mails die rondgestuurd worden.

Klik op de afbeelding om deze in groter formaat te bekijken.

Klik op de afbeelding om deze in groter formaat te bekijken.