Print

Schuldbemiddeling

Het OCMW van Rijkevorsel heeft een officiële erkenning als dienst schuldbemiddeling
(decreet van 24/07/1996 houdende "de regeling tot erkenning van de instellingen voor schuldbemiddeling in de Vlaamse Gemeenschap").

Als je meerdere schulden hebt en de vaste rekeningen blijven onbetaald, dan moet er dringend een oplossing gezocht worden.

In eerste instantie zullen de maatschappelijk werker en de jurist jouw situatie grondig bestuderen en samen met jou zoeken naar een mogelijkheid om je schulden af te betalen. Zo krijgt de schuldeiser volledige betaling van de schulden. Aan de andere kant zullen zij proberen om alles zodanig te regelen dat jij nog voldoende geld kunt overhouden om van te leven. De schuldbemiddeling mag dus niet ten koste gaan van het menswaardig bestaan van de schuldenaar.

Het belangrijkste is dat jouw vaste kosten betaald worden. We bedoelen hiermee huur, elektriciteit, belastingen, verzekeringen, medische kosten, alimentatiegeld, enz.

Ondertussen zullen de maatschappelijk werker en de jurist proberen te bemiddelen met de schuldeiser(s) en eventueel met de gerechtsdeurwaarder. Aan hen zal worden gevraagd om de betaling van de schulden voorlopig op te schorten en om een juiste afrekening van de schuld voor te stellen. De maatschappelijk werker en de jurist zullen dan nagaan of de afrekeningen wettelijk in orde zijn. Als dat niet zo is, dan worden de afrekeningen betwist. 

De maatschappelijk werker en de jurist stellen een afbetalingsplan voor en zorgen daarbij dat je nog een menswaardig leven kunt blijven leiden. 

Deze bemiddeling kan samen gaan met een budgetbeheer of met een budgetbegeleiding.

Contacteer

Sociale dienst OCMW
03 340 39 65
socialedienst@rijkevorsel.be