Print

Registreer je als orgaandonor!

nieuwsbericht dinsdag 18 september 2018

Op zondag 23 september zette het lokaal bestuur uitzonderlijk de deuren open zodat inwoners zich konden registreren als orgaandonor. Op twee uur tijd mochten we in totaal 80 personen ontvangen. Een succes! 

Wil je je ook registreren als orgaandonor? Kom dan langs bij de dienst burgerzaken tijdens de openingsuren.

Wat zegt de wet?

De wetgeving legt de rechten en plichten van ieder van ons vast. Sedert 1987 is in België een wet van kracht die het wegnemen en transplanteren van organen regelt. Die wet zegt: 'Zwijgen is toestemmen'. Dat betekent dat elke Belgische burger akkoord gaat met orgaandonatie, zolang hij of zij niet weigert.

Voor of tegen?

Ons land beschikt over een uitstekende wet over orgaandonatie. Ze biedt de mogelijkheid om akkoord te gaan met een eventuele wegneming van organen of ons ertegen te verzetten. De wet nodigt ons uit om daar bij stil te staan.

Hoe kan je je wilsbeschikking bekend maken?

Heel eenvoudig. Al vanaf 12 jaar kan je naar je gemeentehuis gaan. Daar krijg je een formulier waarop je kunt aanduiden of je akkoord gaat met het wegnemen van organen of dat je je ertegen verzet. Beide mogelijkheden staan op hetzelfde formulier. Je duidt je keuze aan, noteert de datum, ondertekent het formulier en geeft het terug aan de loketbeambte van het lokaal bestuur.

En als je van mening verandert?

Geen probleem. Je kunt zo veel van mening veranderen als je wil. Je gaat gewoon terug naar het gemeentehuis en je vult er een nieuw formulier in.

Wat voorziet onze wet?

De wet bepaalt dat men organen mag wegnemen van iedereen die hersendood is. Hersendood moet verplicht vastgesteld worden door drie artsen die op geen enkele manier betrokken zijn bij het wegnemen en het transplanteren van organen. De wet wijst ook nog op een paar andere belangrijke aspecten:

  • respect voor de overledene
  • anonimiteit tussen donor en ontvanger
  • orgaandonatie is gratis
  • verbod om eigen organen te verkopen.