Print

Ereburger Dick Henry overleden

Nieuwsbericht 8 februari 2019

Vandaag vernamen we het droevige nieuws dat de Britse oorlogsveteraan Dick Henry, ereburger van de gemeente Rijkevorsel, deze week op 94-jarige leeftijd overleden is. Dick Henry hielp als jonge twintiger mee om Rijkevorsel te bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2011 werd hij gehuldigd als ereburger van de gemeente Rijkevorsel.

Bevrijder van Rijkevorsel

Dick Henry uit Wales ging eind 1943 in dienst en was actief bij de Royal Engineers, de genietroepen, van het 2nd Army. Zijn eenheid werd aan land gezet in Normandië in juni 1944 tijdens D-Day. Als lid van de Royal Engineers was hij verantwoordelijk voor de aanvoer, de constructie en het onderhoud van de militaire noodbruggen die in onze ruime regio veelvuldig moesten worden gebouwd. Daarnaast stond hij ook in voor meerdere riskante ontmijningsoperaties. Dick Henry was één van de veteranen, die in 1945 de verschrikkingen van de Naziconcentratiekampen, in het bijzonder deze van Bergen-Belsen, met eigen ogen moest aanschouwen

Ereburger van Rijkevorsel

Samen met boezemvriend Wilf Jackson, die hij na de oorlog leerde kennen op bijeenkomsten van de Normandy Veterans, werd Dick in september 2011 gehuldigd als ereburger van de gemeente Rijkevorsel. Dit als een symbool voor alle bevrijders die in onze regio hebben gevochten voor onze vrijheid.

We mochten Dick ook vaak in Rijkevorsel verwelkomen tijdens de herdenkingsmomenten van de bevrijding van ons dorp. De laatste jaren lukte dit jammer genoeg niet meer, omdat hij door een stom ongeval in een rolstoel was beland. In zijn thuisland mocht hij echter nog regelmatig op bezoek rekenen van een groep vrienden uit Rijkevorsel en omstreken.

Het lokaal bestuur wil langs deze weg zijn medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Dick Henry. Een bijzondere man is van ons heengegaan.