Print

Leo Pleysier en Luk Van Soom gehuldigd als ereburgers van Rijkevorsel

Nieuwsbericht 27 maart 2017

Op maandag 27 maart werden kunstenaar Luk Van Soom en schrijver Leo Pleysier gehuldigd als ereburgers van Rijkevorsel, voor hun bijdrage aan de bekendheid en de uitstraling van de gemeente Rijkevorsel.

Luk Van Soom

Iedereen kent onze dorpsgenoot Luk Van Soom als een persoon die daadwerkelijk heeft bijgedragen tot de bekendheid en uitstraling van de naam en faam van Rijkevorsel. Zijn kunstwerken staan in vele steden en gemeenten van België, maar ook in Duitsland, Italië en Nederland. In Rijkevorsel kun je twee werken van de hand van Luk Van Soom bewonderen:

  • ‘500 kg’ in de tuin van GC Sint-Jozef langs de Pioenstraat
  • ‘De Acrobaat’ naast het nieuwe gebouw van Groep Van Roey aan de Oostmalsesteenweg

Gedurende zijn carrière heeft Luk Van Soom tal van prijzen gewonnen. Zo was hij in 1979 de winnaar van de prijs van Lerius, in 1987 werd hij bekroond met de Prijs voor Beeldhouwen van de provincie Antwerpen en in 1992 vertegenwoordigde hij België op de wereldtentoonstelling in Sevilla. Hij was professor aan de Rietveld Academie in Amsterdam van 1990 tot 1993 en aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen van 1997 tot 2001. Tot op heden is hij nog steeds professor aan de Academie Sint Joost in Breda (1990 – heden). In 2015 overhandigde Luk Van Soom op het Sint-Pietersplein in Rome zijn beeldje ‘Oh Superman’ aan Paus Franciscus. Hiervoor vond hij inspiratie bij de kersttoespraak van de paus.

Leo Pleysier

Vele inwoners van Rijkevorsel en van ver daarbuiten kennen Leo Pleysier van boeken zoals ‘Wit is altijd schoon’, ‘Waar was ik weer’, ‘De gele rivier is bevrozen’, ‘Dieperik’ en zovele andere romans. In zijn verhalend prozawerk onderzoekt Leo Pleysier vaak zijn verhouding tot zijn geboortestreek en zijn familieleden. Rijkevorsel en de Kempen komen dus vaak aan bod in zijn boeken. Leo is dan ook geboren en getogen in Rijkevorsel en was meer dan twintig jaar onderwijzer in de gemeenteschool van het dorp.

De klassieker ‘Wit is Altijd Schoon’ betekende voor Leo Pleysier de grote doorbraak. Er volgden nominaties, prijzen en vijftien herdrukken. Het dunne boekje belandde op de schoollijsten. En de titel werd gemeengoed: hij werd opgepikt in reclameteksten, in krantentitels, zelfs bij een bed & breakfast. Ook op de planken kende het boek een vervolg en niet door de minsten. De recente vertolking door Sien Eggers oogstte veel succes en de recensies waren lovend. Ook voor andere romans werd Leo Pleysier verschillende keren bekroond en genomineerd. Een overzicht van de belangrijkste prijzen en nominaties:

1971: Stijn Streuvelsprijs voor ‘Mirliton’
1982: Eugène Baieprijs voor’ Kop in kas’
1984: Arkprijs van het Vrije Woord voor 'Kop in kas'
1989: Nominatie AKO Literatuurprijs voor ‘Wit is Altijd Schoon’
1990: F. Bordewijk-prijs voor ‘Wit is altijd schoon’
1994: Nominatie Libris Literatuur Prijs voor ‘De Gele Rivier is bevrozen’
1996: Prijs van de Vlaamse gemeenschap voor proza voor ‘De Gele Rivier is bevrozen’
2002: Nominatie Inktaap 2002 voor ‘Volgend jaar in Berchem’

Tien Rijkevorselse ereburgers

Kunstenaar Luk Van Soom en schrijver Leo Pleysier werden voorgedragen als negende en tiende ereburger van Rijkevorsel. In het verleden werden volgende personen reeds gehuldigd als ereburger van de gemeente Rijkevorsel:

  • Schrijver Aster Berkhof, geboren in Rijkevorsel en hier ook zijn jeugdjaren doorbracht
  • Britse oorlogsveteranen WO II: Dick Henry en Wilf Jackson
  • Plaatselijke oorlogsveteranen WO II: Jan Peeters (overleden), Frans Roelen (overleden), Karel Van Den Langenbergh en Jos Cleymans
  • Richard Celis, voor zijn bijdrage tot de bekendheid en de uitstraling van de naam en de faam van de Vlaamse Gemeenschap