Print

Bijen kunnen inchecken in vijf gloednieuwe bijenhotels

Nieuwsbericht 16 mei 2019

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel heeft op woensdag 15 mei vijf bijenhotels geplaatst op verschillende locaties in Rijkevorsel. De bijenhotels werden door kinderen gemaakt tijdens een activiteit van de Grabbelpas.

Tijdens de voorbije paasvakantie organiseerde de Grabbelpaswerking van het lokaal bestuur een bezoek aan het Bijencentrum De Raam. Eenentwintig enthousiaste kinderen leerden er vanalles bij over bijen en andere insecten. Ze staken echter ook hun handen uit de mouwen, met als resultaat vijf knappe bijenhotels. Hiervoor konden ze rekenen op de deskundige hulp van de medewerkers van Bijencentrum De Raam. 

De gemaakte bijenhotels tref je vanaf 15 mei aan op vijf verschillende locaties in Rijkevorsel:

  • in Sint-Jozef aan ‘t Sas en aan de Poelberg naast het Geboortebos
  • in het centrum bij de Stenen Bergmolen en in het parkje van het Doelenpad
  • en in Achtel vlakbij de Kapel.

In België leven zo’n 350 soorten wilde bijen. Velen zijn bedreigd of hebben het moeilijk om aan stuifmeel te geraken. Met de plaatsing van de bijenhotels en het aanleggen van bloemenweides wil het lokaal bestuur van Rijkevorsel de bij alvast een duwtje in de rug geven. Wilde (solitaire) bijensoorten vinden in de bijenhotels een plek om zich voort te planten.

De plaatsing van de bijenhotels kadert in de verdere uitwerking van het gemeentelijk bijenplan dat in 2018 werd opgestart. Dankzij dit bijenplan werd Rijkevorsel in 2018 al uitgeroepen tot een bijenvriendelijke gemeente met twee bijensymbolen op een maximum van drie.