Print

Stenen Bergmolen

Deze stenen bergmolen uit 1861-62 is de laatste overblijver van de talrijke molens die Rijkevorsel ooit rijk was. Er werd hier zeker al graan gemalen vanaf 1440. Bij de aanvang van de twintigste eeuw draaiden in Rijkevorsel nog 2 standaardmolens en 2 stenen bovenkruiers. Daarnaast kwamen er, vooral in de negentiende eeuw, in onze gemeente ook heel wat rosmolens voor waarvan sommigen ook ingericht waren als olieslagmolen. De beltmolen werd op 24 juni 1993 beschermd als monument.

De stenen bergmolen is een bovenkruier. Enkel de kap met het gevlucht en de staart is draaibaar naar de wind. De kunstmatig aangelegde berg - molenberg of molenterp - maakt het de molenaars gemakkelijker om de molen op te zeilen. De molenromp werd gebouwd door Jan Hoppenbrouwers, een metselaar uit Rijkevorsel. De molen is uitgerust met één koppel stenen om graan te malen. Men spreekt ook wel van een korenmolen. Opmerkelijk is het groot aantal raampjes in de molenromp en de 3 deuren die uitgeven op de molenbelt. De 15 ton zware molenkap draait op een merkwaardig Engels gietijzeren kruiwerk. In de belt staat ook een dieselmotor (Blackstone uit Stamford, Engeland) uit 1950.

De voet van de molenbelt of berg is gelegen op 28 meter boven de zeespiegel, ter streke de Potbergen, niet ver van de waterscheidingslijn tussen de Maas en Schelde.

VVV-Toerisme Rijkevorsel heeft het beheer van de molen en het bezoekerscentrum. Regelmatig worden activiteiten georganiseerd op het terrein. De vrijwillige Rijkevorselse molenaars zorgen ervoor dat de molen een levend monument blijft, dat het ambacht van molenaar niet verloren gaat en dat bezoekers kunnen kennismaken met het malen van graan tot meel.

Openingsuren

  • elke 2de en laatste zondag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur
  • op afspraak

Ook groepen zijn welkom.

Contact

Stenen Bergmolen
Looiweg - 2310 Rijkevorsel
www.stenenbergmolen.be
toerisme@rijkevorsel.be
03 340 00 51