Print

Premie groendak

Een groendak zorgt voor meer biodiversiteit en groen in je omgeving en helpt bovendien om je woning koel te houden in de zomer.

Voorwaarden

  • De subsidie kan gevraagd worden door de eigenaar of de huurder van de woning of gebouw, maar niet door beide.
  • Het groendak bestaat uit minstens een draineer- substraat- en vegetatielaag (bij een hellend dakvlak is een drainagelaag niet vereist).
  • Alleen dakvegetatie komt in aanmerking. (paden en terrassen worden niet betoelaagd)
  • Per aanvraagdossier moet minstens 6 m² vegetatie aangebracht worden. Bij aanplant van sedums, siergrassen, bloemen, kruiden en vaste planten moeten minstens 9 stuks per m² aangebracht worden. Bij gebruik van scheuten en/of zaad moet  het groendak na 1 groeiseizoen ten minste voor 50 % bedekt zijn met vegetatie.
  • De subsidieaanvraag gebeurt binnen de 9 maanden na voltooiing van de werken. Bij de aanvraag wordt een factuur van de werken gevoegd. Als dit niet binnen de 9 maanden gebeurt, vervalt de subsidie.

Premie

€ 25 per m² met een max. van 50 % van de netto factuurkosten en met een max. van € 1 000.

Procedure

Aanvraagformulier premie (pdf)

Catalogus Natuurbuur.be

Het lokaal bestuur Rijkevorsel voorziet samen met IOK Afvalbeheer het concept Natuurbuur.be. Met dit initiatief willen we zoveel mogelijk inwoners groene oplossingen laten toepassen in de tuin, aan het balkon, de gevel of het dak.

Je krijgt toegang tot een online catalogus vol groene initiatieven die je kunt toepassen rondom je huis. Per oplossing krijg je uitgelegd hoe ze in elkaar zit en welke klimaatvoordelen ze heeft. Je krijgt er ook een doe-het-zelf-stappenplan met boodschappenlijstje bij.

Zo kun je je gras laten groeien, een haag planten, een paar bomen en struiken zetten én je schutting of muur laten begroeien. Dit kan het bodemklimaat in je tuin tot ruim 5 graden koeler maken!

Neem zeker regelmatig een kijkje in de catalogus. Deze wordt steeds aangevuld met nieuwe groene initiatieven voor rondom je woning.