Print

Marc Simons gehuldigd als ereburger van Rijkevorsel

Nieuwsbericht 16 januari 2023

Op maandag 23 oktober 2023 is Marc Simons postuum gehuldigd als ereburger van Rijkevorsel. Marc was jarenlang hoofdredacteur van het Veussels volksblad ‘De Nieuw Brug’. Op 11 juli van dit jaar overleed hij op 75-jarige leeftijd.

In het bijzijn van familie en vrienden werd de oorkonde van het ereburgerschap overhandigd aan echtgenote Treza. De huldiging werd opgeluisterd door toespraken van de schepen van cultuur en feestelijkheden, Karl Geens, en Sara Simons, de dochter van Marc en Treza. Daarnaast brachten ex-bandleden en het zangkoor de SmarTones enkele nummers uit het oeuvre van Floeren Aap, de groep die eind jaren ‘60 mee werd opgericht door Marc.

Marc Simons

Marc Simons was een geboren en getogen Rijkevorselnaar en woonde er samen met echtgenote Treza en hun twee dochters, Sara en Veerle. Hij studeerde voor onderwijzer in het Sint-Pieterinstituut in Turnhout en gaf later les in de gemeentelijke jongensschool van Rijkevorsel en het Klein Seminarie in Hoogstraten. Na zijn pensionering werd hij voltijds journalist voor Het Volk en Het Nieuwsblad.

Hij lag aan de basis van de legendarische muziekgroep Floeren Aap, opgericht eind jaren '60. Marc was de zanger van de groep die enkele succesvolle singles maakte zoals ‘De feestkroket’ en ‘Het Leeuwenlied’. In en om Rijkevorsel was Floeren Aap bekend.

Marc was niet alleen onderwijzer, echtgenoot, zanger, journalist en tekstschrijver. Hij was ook hoofdredacteur van het befaamde Veussels volksblad ‘De Brug’ en later ‘De Nieuw Brug’ en maakte ook deel uit van het bestuur van de Rijkevorselse Rederijkers, nog steeds bekend voor de organisatie van de jaarlijkse Halfvastenstoet in Rijkevorsel.

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel is enorm fier op de verwezenlijkingen van onze dorpsgenoot en schenkt Marc Simons daarom met veel waardering postuum het ereburgerschap van Rijkevorsel. Het lokaal bestuur Rijkevorsel eert zo zijn bijdrage tot de bekendheid en uitstraling van Rijkevorsel.

Dertien Rijkevorselse ereburgers

Marc Simons werd voorgedragen als dertiende ereburger van Rijkevorsel. Hieronder vind je een overzicht van onze ereburgers terug:

  • Componist, gitarist, zanger, tekstdichter en producer George Kooymans
  • Medicus, viroloog en industrieel Paul Stoffels
  • Schrijvers Aster Berkhof (†) en Leo Pleysier
  • Kunstenaar Luk Van Soom
  • Richard Celis, voor zijn bijdrage tot de bekendheid en uitstraling van de naam en de faam van de Vlaamse Gemeenschap
  • Marc Simons (†), hoofdredacteur De (Nieuw) Brug
  • Britse oorlogsveteranen Dick Henry (†) en Wilf Jackson (†)
  • Plaatselijke oorlogsveteranen Jan Peeters (†), Frans Roelen (†), Karel Van Den Langenbergh (†) en Jos Cleymans (†)