Print

Bijencentrum De Raam

Het belang van bijen voor de bevruchting van groenten en fruit, de waarde van bijenwas en de hoge voedingswaarde en specifieke natuurlijke geneeskracht van honing, propolis, koninginnebrij kunnen niet genoeg gewaardeerd worden.

In Bijencentrum 'De Raam',  probeert Imkersgilde Sint-Ambrosius bijenrassen te veredelen, met de bedoeling een uiterst zachtaardig bijenras te bekomen. Dit doen ze al sinds 1993. De imkersgilde blikt dan ook al terug op een rijke geschiedenis maar kijkt ook uit naar een mooie toekomst. In 2013 onderging 'De Raam' immers een ware metamorfose. Er werd een volledig nieuw bijencentrum gerealiseerd. Dit bijencentrum omvat een bijenstand voor het bevruchtingsstation, een hygiënisch lokaal dat gebruikt kan worden om te slingeren en een bezoekersruimte. Het pronkstuk is echter de grote bijentuin die uit een verscheidenheid aan bijenvriendelijke planten bestaat. Op deze manier willen ze iedereen stimuleren om ook voor bijenvriendelijke planten in hun eigen tuin te kiezen.

De bijentuin

Passend bij de naam van het bijencentrum, ‘De Raam’, werd ook de tuin ingedeeld volgens de 6-hoekige structuur van een bijenraampje of raat.

De plantenkeuze is voornamelijk gericht op bijen. Er werden planten gekozen die belangrijk zijn als ‘drachtplant’ omdat ze relatief veel nectar en/of stuifmeel produceren. Ze leveren voedsel voor bijen en andere insecten. De doelstelling van deze tuin is om bezoekers kennis te laten maken met deze planten. Verschraling van de flora, vermindering van diversiteit van de beplanting wordt immers gezien als één van de redenen waarom onze honingbij het de laatste jaren zo moeilijk heeft.

Binnen de grote tuin werden een aantal kleinere thematuinen ingericht. Ook de didactische uitwerking werd in deze zelfde, of aanverwante thema’s uitgewerkt. De didactische paneeltjes worden aangeboden als kleine bijenkastjes. De nieuwsgierige bezoeker kan zo ‘inkijk’ nemen in het leven van de bijen.

Openingsuren

  • iedere zondag open van 9.00 uur tot 12.00 uur
  • van april tot september is De Raam open van 9.00 uur tot 17.00 uur
  • op afspraak

Bezoeken op zondag zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk.
Ook groepen zijn welkom.

Bereikbaarheid

Bijencentrum De Raam is gelegen ten oosten van de Keirschothoeveweg. Er staan wegwijzers op de Keirschothoeveweg die leiden naar een zandpaadje. Via dit zandpaadje kom je terecht bij De Raam.

Contact

Bijencentrum De Raam
De Sluis 3 - 2310 Rijkevorsel
www.bijencentrumderaam.be
info@bijencentrumderaam.be