Print

Uitreiking Cultuurprijs Rijkevorsel 2021

Nieuwsbericht 16 mei 2022

De cultuurraad van Rijkevorsel reikt om de twee jaar een prijs uit aan een inwoner en een vereniging van Rijkevorsel die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op socio-cultureel vlak in de gemeente of erbuiten. Op vrijdagavond 13 mei 2022 werden in de spiegeltent aan de Helhoekweg onder grote culturele belangstelling de winnaars van de Cultuurprijzen 2021 bekendgemaakt.

Verenigingen die aangesloten zijn bij de cultuurraad kregen eerder de kans om een stem uit te brengen voor hun favoriete vereniging of individu. Hierbij werd de regel gehanteerd dat per vereniging slechts één stem uitgebracht kon worden.

Uitreiking prijs verenigingen

De Koninklijke Sint-Jorisgilde kwam als winnaar uit de bus voor de Cultuurprijs Rijkevorsel 2021 in de categorie ‘verenigingen’. Ze mocht hiervoor rekenen op een oorkonde en een cheque ter waarde van € 250.

VOORSTELLING KONINKLIJKE SINT-JORISGILDE

De Koninklijke Sint-Jorisgilde is de oudste vereniging van Rijkevorsel: ze is dan ook maar liefst meer dan 555 jaar oud! In hun lokaal in de Oude Pastorij bekwamen ze zich in het kruisboogschieten. Met succes, want meerdere leden wisten zich te kronen tot prijswinnende kruisboogschutters. De vereniging is bovendien houder van het Landjuweel in 1955, 1961 en 1985. In 1990 hebben ze het Landjuweel zelf ingericht.

Daarnaast is de vereniging ook een dansgilde. Een professionele danslerares leert hen aloude gildedansen zodat deze bewaard blijven voor het nageslacht. De dansgroep geeft zelf ook optredens op gildefeesten, landjuwelen en andere evenementen.

De Sint-Jorisgilde draagt tradities en erfgoed hoog in het vaandel. Naast het kruisboogschieten en het gildedansen beoefenen ze ook het vendelen en het roffelen binnen het gildewezen. De gilde is ook bewaarder van historische gildebezittingen en kledij, die regelmatig tentoongesteld worden op keur- en studiedagen.

De andere vereniging die werd voorgedragen voor de Cultuurprijs Rijkevorsel 2021 was Jeugdtheater Globe, een bruisende groep van jonge theatermakers die ondertussen al tien jaar toegankelijk en kwalitatief theater brengen.

Uitreiking prijs individu

De winnaar van de Cultuurprijs Rijkevorsel 2021 bij de individuen is Theo Debeer geworden. Voor zijn grote verdienste op socio-cultureel vlak mocht hij een beeldje van kunstenaar Corry Ammerlaan en een oorkonde in ontvangst nemen. 

VOORSTELLING THEO DEBEER

Theo is één van de medeoprichters van de Heemkundige Kring van Rijkevorsel in 1978. Hij was meer dan 40 jaar penningmeester van de vereniging en anno 2022 nog steeds actief lid. In al die jaren heeft hij zich ingezet voor de archivering van het erfgoed, in het bijzonder voor alles wat met de Eerste en de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. 

Dat laatste is niet toevallig. In navolging van zijn vader Alfons Debeer werd hij voorzitter en vaandeldrager van de afdeling Rijkevorsel van de Nationale Strijdersbond van België (NSB). Op de 11 novemberviering en tijdens de herdenking van de bevrijding van Rijkevorsel is Theo steevast van de partij.

Tijdens de coronaperiode heeft Theo voor de oudste Oud-Strijders-leden een nieuwsbrief gemaakt. In totaal leverde hij zo’n 41 nieuwsbrieven af met informatie over wat er gaande was in Rijkevorsel m.b.t. het coronavirus.

De overige personen die werden voorgedragen voor de Cultuurprijs Rijkevorsel 2021 waren:

  • Roger Verlinden, oud-voorzitter en secretaris van het Davidsfonds Rijkevorsel en oud-voorzitter en ondervoorzitter van de cultuurraad Rijkevorsel
  • Rik Heylen, vaste waarde in het parochiekoor Sint-Jozef 

 

(foto's Dirk Geets)

Meer foto's vind je op de Facebookpagina 2310 Rijkevorsel en op de Instagrampagina 2310 Rijkevorsel.