Print

Rookmelders verplicht vanaf 2020

Nieuwsbericht 7 november 2019

Woningbranden eisen elk jaar heel wat mensenlevens. Het is vooral de verstikkende rook die hiervoor verantwoordelijk is. Je wordt ’s nachts ook niet wakker van deze rook. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. 

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moest sinds 1 januari 2013 al rekening houden met een aantal verplichtingen rond het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen dus voor alle Vlaamse woningen. Ook voor woningen die worden bewoond door de eigenaar. Per bouwlaag dien je minstens één rookmelder te voorzien. Je kunt ze kopen in bijna elke doe-het-zelfzaak of op het internet. Let er wel op dat de rookmelder CE gemarkeerd is en voldoet aan de norm NBN EN 14604.

Als verhuurder ben je verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Het regelmatig testen en het vervangen van de batterijen is dan weer de plicht van de huurder.

Wens je meer info?

Neem zeker een kijkje op de website hangrookmelders.be. Als je hier jouw rookmelder registreert, maak je kans op een Beats hoofdtelefoon of een maand gratis Spotify Premium.

Nog vragen? Hieronder hebben we enkele 'veel gestelde vragen' voorzien van een antwoord.

Waar hang je rookmelders?
  • Het Vlaams decreet stelt dat elke verdieping minstens één rookmelder moet krijgen. Waar die dan best hangt? De hal is de meest aangeraden plek op beide verdiepingen, omdat dat een ruimte is waar je doorheen moet op weg naar buiten. Het is ook een goed idee om een melder in de slaapkamers, op zolder en in de technische ruimte te hangen, waar een groter brandrisico is. (zie afbeelding in bijlage)
Waarom geen rookmelders in keuken, garage en badkamer?
  • In de keuken, badkamer en garage hang je beter geen rookmelder. De toestellen werken met een sensor die de beweging van rook registreert. En is bijgevolg ook gevoelig voor dampen en uitlaatgassen. Wie zijn keuken en badkamer toch wil beveiligen, kan opteren voor een rookmelder die werkt op basis van temperatuur. Al zijn die iets duurder en minder snel. Beginnende rook is immers niet zo warm.
Waarom rookmelders plaatsen?
  • Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.
Waar vind je een rookmelder?
  • Rookmelders vind je in de doe-het-zelfwinkel in je buurt, in gespecialiseerde zaken of in webwinkels. Kijk wel uit dat je een kwaliteitsvolle apparaat aanschaft. Hoe weet je welke rookmelder van goede kwaliteit is? Hieronder bij de volgende vraag vind je het antwoord.
Waaraan moet een rookmelder voldoen?
  • De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Wij raden een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar aan.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop.

Al deze kenmerken vind je op de verpakking.

Komt er controle op de rookmelders?
  • Wordt vanaf 1 januari elk huis in Vlaanderen gecontroleerd op de aanwezigheid van een rookmelder? Of meld je je gekochte toestel ergens aan om eventuele controles te vermijden? Neen, er is geen rookmelderpolitie in het leven geroepen. Er zal niet gecontroleerd worden, dat is haast onmogelijk bovendien. Het is ook niet de taak van de brandweer om dat te doen. Anderzijds: waarom zou je de nieuwe wet aan je laars lappen? Het kan levens redden. Een rookmelder kan ervoor zorgen dat jij en je familie tijdig gewaarschuwd worden. Netwerk Brandweer vraagt wel om rookmelders te registreren op hangrookmelders.be. Zo kunnen we in kaart brengen waar we nog beter moeten sensibiliseren.