Print

Controleer de geldigheid van je rijbewijs

Nieuwsbericht 16 mei 2023

Afgelopen week verschenen er berichten in de media over de geldigheid van de nieuwe rijbewijzen (bankkaartmodel). Hieronder zetten we alles even op een rijtje om verwarring te vermijden.

Heb je een nieuw rijbewijs (bankkaartmodel)?

De nieuwe rijbewijzen (bankkaartmodel) hebben een geldigheid van tien jaar. De geldigheidsdatum staat vermeld op het rijbewijs zelf. In 2013 zijn we in Rijkevorsel gestart met het uitreiken van dergelijke modellen. Ze hebben een administratieve geldigheid van tien jaar. Het zou dus kunnen dat de eerste bankkaart-rijbewijzen kortelings gaan vervallen (of al vervallen zijn). De FOD Mobiliteit gaat binnenkort de eigenaars van een vervallen rijbewijs aanschrijven. Maar je controleert nu nog best zelf of je rijbewijs bankkaartmodel nog geldig is of niet (onder de code 4b).

Is jouw rijbewijs niet meer geldig, dan maak je best een afspraak bij de dienst bevolking (kies 'aanvraag rijbewijs'). Dit kan vanaf drie maanden voor de vervaldatum van je rijbewijs. Vergeet ook niet om jouw oude rijbewijs en een recente pasfoto mee te nemen, tenzij jouw e-ID maximum twee jaar oud is, dan mogen we die foto nog gebruiken. Een nieuw rijbewijs kost € 25.

Heb je een Europees rijbewijs (donkerroze papier met stempels bij de categorie)?

Deze rijbewijzen met vooraan een B met daarrond de Europese sterretjes, zijn uitgereikt tussen 1989 en 2012 (rechts op de foto hieronder). Papieren rijbewijzen zijn nog geldig tot 2033, maar overweeg de hernieuwing van je rijbewijs wanneer je niet meer op de foto lijkt. In sommige landen doet de politie echter soms moeilijk over deze rijbewijzen. 

Heb je nog een oud model rijbewijs (lichtroze papier met gaatjes geprikt bij de categorie)? 

De oude Belgische rijbewijzen van vóór 1989 hebben vooraan een B in een ovalen cirkel (links op de foto hierboven). Deze zijn enkel nog geldig binnen België. En dan alléén als je nog op de foto lijkt, wat onwaarschijnlijk is na 35 jaar of meer. In het buitenland is zo'n oud rijbewijs sowieso niet meer geldig en kun je een verwittiging of zelfs boete krijgen bij een controle.

Maar dus niet te verwarren met de Europese papieren rijbewijzen (rechts op de foto, zie uitleg hierboven). 

Maak een afspraak voor een nieuw rijbewijs

Als je rijbewijs niet meer geldig is of je gelijkt niet meer op de foto of je wil geen risico nemen als je met de auto gaat rijden in het buitenland, dan kun je een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit kan bij de dienst burgerzaken op het gemeentehuis, na afspraak. Die maak je gemakkelijk zelf online via www.rijkevorsel.be/afspraak of telefonisch via 03 340 00 00 tijdens de openingsuren. Een afspraak maken kan vanaf drie maanden voor de vervaldatum van je rijbewijs. 

Vergeet ook niet om jouw oude rijbewijs en een recente pasfoto mee te nemen, tenzij jouw e-ID maximum twee jaar oud is, dan mogen we die foto nog gebruiken. Een nieuw rijbewijs kost € 25.