Print

Gemeentelijke Heemkundig Museum

Het Museum

In de kelderverdieping van het gemeentehuis vind je het Heemkundig Museum. In vier ruime zalen en gangen werd een stukje erfgoed van onze voorouders ondergebracht.

In de keldergangen ontdek je fraaie schoolplaten, foto’s van het Rijkevorselse verenigingsleven, oorlogsgebeuren, kleidabberswerktuigen, devotiematerialen,…

In zaal 1 kom je terecht in het schoolklasje. Vele schoolkinderen volgden hier reeds les over de school van vroeger en nu. Het klasje dateert van de tijd van oma en opa. Houten schoolbanken, leien, telraampjes, schoolbel, … Ook de werkkamer van de Heemkundige Kring bevindt zich hier. Bezoekers komen hier zoeken naar het verleden van hun voorouders.

Wie kent nog de klompenmaker, steenkapper, strodekker, gareelmaker, kuiper,… van vroeger? De gids ter plaatse maakt je wegwijs in deze oude ambachten in zaal 2.

In zaal 3 sta je midden in een woonplaats anno 1900 en 1930, de dorpswinkel, de zaak van de haarkapper, het dokterskabinet. Hoe leefden onze voorouders vroeger? Een antwoord op deze vraag krijg je zeker en vast.

Rijkevorsel kent ook een rijk landbouwverleden. Al gehoord van een wanmolen, een wolfijzer, de boterteil, de vlaskam? Deze en tal van andere landbouwgereedschappen worden tentoongesteld in zaal 4.

Het museum wordt beheerd door de Heemkundige Kring.

Openingsuren

  • Iedere derde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur
  • Elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur
  • op afspraak

Groepen zijn ook welkom.

Ook is het mogelijk om een historische rondrit met de bus te koppelen aan een museumbezoek met gids. Een halve groep bezoekt het museum en een halve groep doet o.l.v. een gids een rondrit met uw bus. De gids licht historische littekens toe met boeiende verhalen. Nadien wordt gewisseld en doen we de rondrit nog eens. Info en voorwaarden: hkrijkevorsel@outlook.be

Documentatiecentrum

Naast het museum beschikt de Heemkundige Kring ook over een documentatiecentrum waar o.a. het volgende te raadplegen is : bevolkingsreconstructie Rijkevorsel 1800-1945; parochieregister Rijkevorsel en omgeving, burgerlijke stand Rijkevorsel tot 1910, jaarboeken,...

Openingsuren: iedere dinsdag van 14 tot 16 uur (niet in juli en augustus)

Contact

Heemkundig Museum en documentatiecentrum
Molenstraat 5 - 2310 Rijkevorsel
voor inlichtingen en afspraken: 03 314 41 76
hkrijkevorsel@outlook.be
heemkundigekringrijkevorsel.wordpress.com
blog.seniorennet.be/heemkundigekringrijkevorsel
Facebookpagina Heemkundige Kring van Rijkevorsel