Print

Rijkevorsel viert 100 jaar Aster Berkhof

Nieuwsbericht laatst bijgewerkt op 27 juni 2020

Onze ereburger Aster Berkhof is op 18 juni honderd jaar oud geworden. Deze uitzonderlijke gebeurtenis laten we uiteraard niet zomaar aan ons voorbijgaan. Zo organiseren we de unieke openluchttentoonstelling '100 jaar Aster Berkhof, zijn leven en zijn werk' en is er voor de kinderen een toffe kleurwedstrijd.

Openluchtexpo ‘100 jaar Aster Berkhof, zijn leven en zijn werk’

In samenwerking met Erfgoed Noorderkempen organiseert het lokaal bestuur de openluchtexpo ‘100 jaar Aster Berkhof, zijn leven en zijn werk’. Met de tentoonstelling in de straten van Sint-Jozef Rijkevorsel krijg je een overzicht van zijn leven en zijn werk, gebaseerd op originele stukken uit het Aster Berkhofmuseum en klank- en beeldfragmenten uit het VRT-archief. De tentoonstelling start aan de kerk en is te bezoeken van 15 juni tot 31 augustus 2020.

We volgen een tijdlijn doorheen het leven van de auteur waarbij we vier periodes en thema’s toelichten:

  1. Paradijselijke kinderjaren (1920-1931)
  2. Van leerling tot doctor in de filologie (1931-1951)
  3. Creatieve duizendpoot (1952-1982)
  4. Van jong gepensioneerde tot eeuweling (1983-2020)

Deze tentoonstelling maakt gebruik van de ErfgoedApp om klank- en beeldfragmenten op te roepen. Nadat je de ErfgoedApp op jouw smartphone hebt geïnstalleerd en de route ‘Aster Berkhof 100’ hebt gedownload, kun je QR-codes scannen die op de tijdlijn voorkomen. De ErfgoedApp van FARO is beschikbaar via Google Play Store of Apple App Store.

Handleiding ErfgoedApp

  • Stap 1: Download de FARO ErfgoedApp
  • Stap 2: Raak de rode bol met de kompaswijzer aan
  • Stap 3: Download de Aster Berkhof 100 tour (kan even duren, afhankelijk van je beschikbare netwerk)
  • Stap 4: Raak de gele bol aan met de vier ronde hoeken. Dit is de scanner om de QR codes in te scannen
  • Stap 5: Scan een code in en geniet van het gekozen fragment

Doe mee aan de kleurwedstrijd en versier je raam met jouw tekening!

Ook de Rijkevorselse kinderen worden uitgenodigd om de 100ste verjaardag van Aster Berkhof op 18 juni 2020 mee te vieren. Aan hen willen we vragen om een mooie raamversiering te maken ter ere van zijn verjaardag. Hiervoor kun je een kleurplaat van Aster Berkhof downloaden (pdf). Een eigen creatie maken kan uiteraard ook. Het zou tof zijn om in het hele dorp mooie, kleurrijke ramen tegen te komen tijdens de hele maand juni. Dat maakt de verjaardag van onze eeuweling eens zo mooi en uniek.

Stuur ook zeker een foto van je raamversiering door naar bibliotheek@rijkevorsel.be. Wie weet win jij wel één van onze mooie prijzen!

Een verjaardagskaart voor Aster Berkhof

Wil je Aster Berkhof graag verrassen met een mooie tekening of een toffe kaart? Steek deze dan voor 17 juni 2020 in de brievenbus van de Leo Pleysierbibliotheek. Wij bezorgen ze met veel plezier aan de jarige!

Boek 'Aster Berkhof, 100 jaar nieuwsgierigheid'

Karel Michielsen, oud-bibliothecaris van Rijkevorsel, heeft aan de hand van foto’s en unieke teksten een boek geschreven met als titel ‘Aster Berkhof 100 jaar nieuwsgierigheid’. Het woord vooraf is geschreven door collega en dorpsgenoot Leo Pleysier. Het boek bevat talrijke foto’s van Rijkevorselnaren zoals Xavier Rombouts, May Vermeiren, Mia Uydens en Bart Huysmans.

Verder zijn er in het boek verschillende afbeeldingen te zien van materialen afkomstig uit het Aster Berkhofmuseum. Kortom, een uniek boek dat een waardig huldebetoon vormt voor de eeuweling Louis Van Den Bergh alias Aster Berkhof. 

De biografie van Aster Berkhof is te koop in de Leo Pleysierbibliotheek voor een bedrag van € 25.

Meer info over het boek vind je op de website van Uitgeverij Houtekiet.

 

In de 2310 van juni verscheen een uitgebreid artikel over Aster Berkhof. Je kan het lezen op pagina's 24, 25 en 26.