Print

Wandelnetwerk

Wandelnetwerk Kempense Hoven

Het wandelnetwerk Kempense Hoven serveert 480 kilometer wandelplezier in het hart van de Antwerpse Kempen. Het netwerk verbindt de mooiste wandelpaden in Beerse, Brecht, Lille, Malle, Ranst, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Vosselaar en Zoersel. De naam verwijst naar de ‘hoven van playsantie’, de vroegere buitengoederen van de stedelijke burgerij en kastelen van de plaatselijke landadel. De talrijke fraaie kasteeldomeinen liggen vaak in een al even mooi kader.

Naast kastelen, villa’s en forten ontdek je tijdens je wandeling ook gevarieerde stukjes natuur, zoals oude kleiputten langs het kanaal, heidestroken, de ongerepte Antitankgracht of het legendarische Zoerselbos. De wandelnetwerkkaart wordt aangeboden samen met een handig wandelinspiratieboekje.
 

Wandelnetwerk Kempense Kolonies

Het wandelnetwerk Kempense Kolonies serveert 435 kilometer wandelplezier in de gemeenten Baarle (Zondereigen), Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel en Turnhout. De naam verwijst naar de voormalige landloperskolonies in Merksplas en Wortel. De twee domeinen zijn goed voor een unieke mix van sociale geschiedenis, erfgoed en natuur.

Er valt nog veel meer te ontdekken op dit wandelnetwerk, zoals de valleien van de fraai kronkelende Mark of Merkske in het grensgebied met Nederland, karaktervolle dorpjes als Zondereigen of het centrum van Hoogstraten met het sfeervolle begijnhof en de Sint-Katharinakerk. 
 

Wandelnetwerk Kempense Beemden

Het wandelnetwerk Kempense Beemden serveert 325 kilometer wandelplezier in de gemeenten Grobbendonk, Lille, Vorselaar en Zandhoven.

De naam verwijst naar het vlakke, waterrijke decor waarin je stapt. Naast de fotogenieke rivieren Kleine Nete en Aa slingeren talloze grachten en beken zich door het landschap. Het karakteristieke beemdenlandschap bestaat uit natte wei- en hooilanden, broekbossen en rietkragen. De vochtige valleien lokken een heel typische fauna en flora.

Verder ontdek je tijdens je wandeling veelbezongen Kempense dorpjes en stemmige molensites, een kasteel dat lijkt weggelopen uit een sprookjesfilm of ook een bos waar acht eeuwen geleden de Brabantse hertogen grootse jachtpartijen hielden…

Om optimaal van dit gebied te genieten zijn waterdichte schoenen of laarzen wel een must.

De kaart is verkrijgbaar:

  • bij de onthaalbalie in het gemeentehuis, Molenstraat 5 - 2310 Rijkevorsel
  • bij de balie in de Leo Pleysierbibliotheek, Hoogstraatsesteenweg 19 - 2310 Rijkevorsel