Print

De Cementzakken

Bijnamen en Veussel!

Bijnamen zijn een stukje erfgoed dat niet verloren mogen gaan voor onze eigen jeugd.
Jan van den duvel, Irène van de zwitser, Stany van den tjoek, Hilda van de mopper, Annie van den boswachter, …
Inwoners van Rijkevorsel kennen elkaar, zijn harde werkers, houden van feesten, zijn sociaal en fier op hun gemeente.
Rijkevorsel heeft een rijk verleden aan bijnamen. De verhalen achter bijnamen zijn heel uiteenlopend. In sommige bijnamen herken je een deel van de voor- of achternaam.  Andere bijnamen verwijzen naar een beroep, naar een uiterlijk kenmerk of verwijzen naar een typisch gedrag of een grappige anekdote. Een bijnaam kan voor de drager zowel positief als negatief overkomen.
Toerisme Rijkevorsel heeft deze bijnamen vereeuwigd.
 

In 2014 reeds werd gedacht aan de realisatie van 2 projecten, één in onze parochie Sint-Jozef en één in het centrum. Het project in Sint-Jozef is ondertussen gerealiseerd.
In Sint-Jozef Rijkevorsel is het gezellig vertoeven langs het kanaal. Ter hoogte van het kruispunt met de Essenweg worden de karretjes, waarmee vroeger in het steenfabriek de stenen in de oven werden gereden, geplaatst. Op die karretjes worden de handvormen geplaatst. In bakstenen werden de namen gekerfd en gebakken bij Wienerberger.
Het project in Sint-Jozef krijgt de naam ‘De Cementzakken’, de bijnaam die de inwoners van Sint-Jozef te danken hebben aan de vroegere cementfabriek.
Met dit project worden toeristen in contact gebracht met de authenticiteit en eigenheid van onze bevolking.
 

Op zondag 30 april 2017 werd het project officieel voorgesteld aan het grote publiek.