Print

Hondenlosloopzone en speelbos in natuurdomein de Kievitsheide

Nieuwsbericht 20 februari 2019

In november 2018 werd het natuur- en bosbeheerplan voor het domein de Kievitsheide in Sint-Jozef Rijkevorsel goedgekeurd. De voorbije maanden zijn er al een aantal recreatieve inrichtingswerken uitgevoerd. Zo is er een volledige omrasterde hondenlosloopzone in de noordoostelijke hoek, twee schapenrasters ter hoogte van de aardgasleiding en de aanduiding van een speelbos.

Hondenloosloopzone

De hondenlosloopzone is ongeveer 1 ha groot en is omrasterd met een ruim één meter hoge ursusdraad. Er zijn drie klappoorten die toegang tot de zone verlenen. De zone ligt in de noordoostelijke hoek van het domein, nabij de voetbalvelden en de wijk Klundert. Deze zone is op de kaart onderaan deze pagina aangeduid met een paarse kleur.

Honden blijven overal in het domein welkom, maar buiten de hondenlosloopzone moeten ze uiteraard wel aangelijnd zijn.

Spelen, wandelen en fietsen in het domein

Aansluitend op de hondenlosloopzone is er een ruim speelbos aangeduid. Dit is op de kaart aangeduid in het oranje. Het speelbos omvat zowel het bos nabij Klundert, als het oude ‘crossterrein’.

Het is voortaan ook mogelijk om op legale wijze door de Kievitsheide te fietsen, van de Vlimmersebaan naar Gemeentebos: zie rode lijn op bijgevoegde kaart. De zandweg tussen Gemeentebos en Zuiderdijk blijft ook berijdbaar voor fietsers.

In de kleiputten blijft het verboden om te vissen of te zwemmen.

Binnenkort een kudde schapen in het domein

Binnenkort zal je in het domein een kudde grazende schapen tegenkomen. Ter hoogte van de aardgasleiding zijn immers twee schapenrasters geïnstalleerd (het gele vlak op de kaart). Net zoals de hondenlosloopzone bestaan deze rasters uit een ruim één meter hoge ursusdraad. De toegang tot het domein (speelbos en hondenlosloopzone) blijft gegarandeerd: het weggetje van de straat Kievitsheide naar het domein is niét mee ingerasterd. Voortaan zal hier twee keer per jaar gedurende korte tijd een kudde schapen grazen om de heischrale graslandvegetatie in stand te houden. Er zal hier dus niét meer gemaaid worden in opdracht van Fluxys.
 

Neen tegen sluikstorten!

In het natuurdomein van de Kievitsheide werden we in het verleden jammer genoeg meermaals geconfronteerd met de pest van het sluikstorten. Dit wordt uiteraard niet getolereerd. Wie toch zijn vuil zo maar ergens achterlaat, wordt aangepakt en streng bestraft.

Inwoners die sluikstorters aan het werk zien, raden we aan om de politie te verwittigen. Merk je een sluikstort op, dan kun je de gemeente hierover inlichten via het meldingsformulier op de website.