Print

'Halfsegat' is het Schoonste Veusselse Woord

Nieuwsbericht 27 april 2015

Het dialectwoord 'Halfsegat' is verkozen tot het schoonste Veusselse Woord 2015. Schepen van cultuur Karl Geens maakte dit bekend tijdens Erfgoeddag. 'Halfsegat' betekent dat iets niet goed is gedaan. In het Veusselse dialect zegt men 'Halfsegat gedoan is slecht gedoan.'
 

Verkiezing van het schoonste Veusselse Woord

Dit voorjaar lanceerde de gemeente Rijkevorsel, samen met de Heemkundige Kring en VVV-Toerisme Rijkevorsel een wedstrijd rond het mooiste, leukste, tofste dialectwoord van Rijkevorsel. Twintig dialectwoorden werden genomineerd, maar het was aan de inwoners van Rijkevorsel om te beslissen wat uiteindelijk het winnende woord zou worden. Dit konden ze doen door een persoonlijke top-3 te bezorgen aan de organisatoren. 

'Halfsegat' werd door bijna 30% van de stemmers in de top-3 geplaatst en kreeg uiteindelijk de meeste punten, gevolgd door 'Blaffeturen' (rolluiken) en 'Impesant' (tegelijkertijd).

Naast de twintig genomineerde dialectwoorden konden stemmers ook zelf woorden voorstellen. Een greep uit de inzendingen: swijlen (soms), sweens (ondertussen), verket (vork), tenfrent (verschillend), le(u)zie (horloge), geiv (schoon), akkerderen (overeenkomen), poembak (afwasbak), stoeberen (stuiven), taffelen (treuzelen), ... en tenslotte werd ook Veussel (Rijkevorsel) meerdere keren genomineerd.
 

Top 10 - Schoonste Veusselse Woord 2015 

1.Halfsegat98 pt.
2.Blaffeturen83 pt.
3.Impesant56 pt.
4.Gesemmel55 pt.
5.Trullen52 pt.
6.Jot37 pt.
7.Teikeleren32 pt.
 Kreugel32 pt.
9.Padscheiter31 pt.
10.Sloaplefke30 pt.