Print

George Kooymans gehuldigd als ereburger van Rijkevorsel

Nieuwsbericht 16 januari 2023

Op zaterdag 14 januari 2023 is Nederlands componist, gitarist, zanger, tekstdichter en producer George Kooymans gehuldigd als ereburger van Rijkevorsel.

In het bijzijn van familie en vrienden ontving hij in het gemeentehuis van Rijkevorsel het ereburgerschap in de vorm van een oorkonde. De huldiging werd opgeluisterd door toespraken van de schepen van cultuur en feestelijkheden Karl Geens en van Stanny Van Ostaeyen, één van zijn beste vrienden. Daarnaast speelden Rik Ooms en Ed Maes van de band Desperated Company enkele nummers uit het oeuvre van George Kooymans.

Een leven in het teken van muziek

Kooymans wordt in 1948 geboren in Den Haag, maar woont ondertussen al bijna vijftig jaar in Rijkevorsel. Hij is dé oprichter van de Nederlandse rockband Golden Earring waarmee hij internationale hits scoort zoals Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles. Hij zorgt voor de muziek en teksten van de rockband, maar schrijft ook nummers voor andere artiesten. Vanaf 2016 vormt hij met muzikale vrienden Henny Vrienten en Boudewijn de Groot het Nederlandstalige trio Vreemde Kostgangers.

Vele albums van Golden Earring en Vreemde Kostgangers zijn opgenomen in de eigen studio van Kooymans in Rijkevorsel. Ook andere artiesten maken gebruik van de opnamestudio, denk maar aan groepen als Herman Brood & His Wild Romance, The Wolf Banes en Gruppo Sportivo. Het succesvolle debuutalbum van de Nederlandse zangeres Anouk wordt eveneens op Rijkevorsels grondgebied opgenomen, met George als één van de producers achter de knoppen.

In 2021 kondigt George Kooymans aan dat hij lijdt aan de zenuw-spierziekte ALS. Optreden is voor hem vanaf dan niet meer mogelijk en zo komt er na meer dan zestig jaar noodgedwongen een einde aan Golden Earring. In juni 2022 brengt Kooymans nog wel het album ‘Mirage’ uit, samen met zijn Amerikaanse vriend Frank Carillo.

Rijkevorselnaar onder de Rijkevorselnaars

In Rijkevorsel heeft George Kooymans de rust teruggevonden die hij destijds in Nederland niet meer had. Hij kan hier leven zonder de hele tijd in de spotlights te moeten staan. Met zijn gezin heeft hij zich in onze gemeente volledig gesetteld en een heuse vriendenkring opgebouwd. In Rijkevorsel is George een gewone inwoner onder de andere Rijkevorselnaars.

De gemeente Rijkevorsel is enorm fier op de verwezenlijkingen van onze dorpsgenoot en schenkt George Kooymans daarom met veel waardering het ereburgerschap van Rijkevorsel. Het lokaal bestuur Rijkevorsel eert zo zijn bijdrage tot de bekendheid en uitstraling van Rijkevorsel.

 

Twaalf Rijkevorselse ereburgers

George Kooymans werd voorgedragen als twaalfde ereburger van Rijkevorsel. Hieronder vind je een overzicht van onze ereburgers terug:

  • Componist, gitarist, zanger, tekstdichter en producer George Kooymans
  • Medicus, viroloog en industrieel Paul Stoffels
  • Schrijvers Aster Berkhof (†) en Leo Pleysier
  • Kunstenaar Luk Van Soom
  • Richard Celis, voor zijn bijdrage tot de bekendheid en uitstraling van de naam en de faam van de Vlaamse Gemeenschap
  • Britse oorlogsveteranen Dick Henry (†) en Wilf Jackson (†)
  • Plaatselijke oorlogsveteranen Jan Peeters (†), Frans Roelen (†), Karel Van Den Langenbergh (†) en Jos Cleymans (†)