Print

Huwelijksplechtigheid

Een huwelijksplechtigheid bestaat erin dat de ambtenaar van de burgerlijke stand de aanstaande echtgenoten in de echt verbindt. Hiervan wordt een huwelijksakte opgemaakt. De plechtigheid gebeurt in aanwezigheid van eventuele getuigen, familie en vrienden. Als huwelijkspaar kun je kiezen tussen geen of maximum vier getuigen.

In de gemeente Rijkevorsel kan er gehuwd worden van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Er vinden geen huwelijken plaats op andere tijdstippen, een zondag, wettelijke feestdag of brugdag. Huwelijken worden aansluitend ingepland.

Een huwelijksdatum kan maximum twee jaar op voorhand gereserveerd worden door één van de aanstaande echtgenoten. Deze reservatie is echter nog geen huwelijksaangifte. Een reservatie is echter niet mogelijk indien één van de partners niet de Belgische nationaliteit bezit of er buitenlandse documenten dienen te worden voorgelegd.

De huwelijksplechtigheid duurt ongeveer een kwartier. Daarna biedt het lokaal bestuur gratis een kleine receptie aan van een halfuurtje (max. 30 personen).