Print

Verantwoord energiegebruik

Uitlenen energiemeter

In een woning gaat er vaak heel wat energie verloren. Kleine ingrepen of gedragswijzigingen kunnen vaak tot een grote energiebesparing leiden. Bijvoorbeeld het plaatsen van radiatorfolie, thermostaatkranen, een spaardouchekop, spaarlampen ... kan energie besparen. Let er op dat je de lichten meer dooft, dat je toestellen volledig uitschakelt en zet ook de temperatuur van de verwarming eens een beetje lager. Je zal de resultaten kunnen zien op je energiefactuur.

Om te weten waar je grote energieverbruikers zitten, kan je bij de gemeente een energiemeter uitlenen. Het bestuur werkt hierrond samen met Fluvius. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe het werkt:

ToestelDiepvriezer
Energieverbruik (via elektriciteitsmeter)10 kWh per week
Kostprijs elektriciteit€ 0,20/kWh
Kostprijs per jaar

10 kWh/week = 520 kWh/jaar

520 kWh x € 0,20 = € 104/jaar

Verbruik nieuwe diepvriezer A+++

120 kWh /jaar

= € 24 /jaar

Besparing€ 80/jaar

Voor dit voorbeeld is een nieuwe diepvriezer van € 400 dus volledig terug verdiend binnen vijf jaar. Daarna is het pure winst!

Hoe ontleen ik een energiemeter?

Kom langs op de milieudienst in het gemeentehuis en ontleen gratis voor twee weken een energiemeter. Je krijgt een korte uitleg over hoe het werkt. Met de handleiding kan je thuis aan de slag.

 

Loont het om te veranderen van energieleverancier?

Veranderen van energieleverancier kan je aanzienlijk wat geld besparen. Als je van leverancier wil veranderen, moet je enkel een contract met een andere leverancier tekenen. Je moet je huidige contract dus niet opzeggen, noch per aangetekende brief, noch per e-mail. Je nieuwe leverancier regelt alles. Houd wel rekening met een opzegtermijn van één maand.

Het veranderen van leverancier heeft geen gevolgen voor je aansluitingen of kabels. Er wordt ook geen nieuwe meter geplaatst. Je kunt overstappen voor de levering van elektriciteit en/of aardgas. Je bent niet verplicht om voor elektriciteit dezelfde leverancier te kiezen als voor aardgas.

Welke leverancier kan ik best nemen?

Om te weten te komen welke leverancier voor jou de beste prijs biedt, kun je de V-test® invullen.

Is deze test voor jou moeilijk om in te vullen? Of zijn er onduidelijkheden? Dan kun je hiervoor contact opnemen met de sociale dienst. Zij helpen je met het invullen van de V-test® zodat je het meest gepaste energiecontract kunt afsluiten:

Meer info vind je op de website van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt: