Print

Energieprestatieregelgeving (EPB - EPC)

EPC Bouw  

EPC bij verkoop of verhuur woning

Energieprestatie en binnenklimaat (EPB)

Sinds 2006 moeten alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of waarvoor een melding wordt gedaan, aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'energieprestatie en binnenklimaat'. Sinds 2014 gelden er strengere energienormen. Gebouwen moeten aan bepaalde minimumvereisten met betrekking tot thermische isolatie en energieprestatie (verwarmingsinstallatie, ventilatie, zonne-energie...) voldoen. Bij nieuwbouwwoningen moet je bovendien zorgen voor een minimale en gecontroleerde ventilatie.

Ben jij in jouw specifieke situatie verplicht aan de energienormen te voldoen? Welke eisen worden precies gesteld? Wat is een energieprestatiecertificaat? Het antwoord op deze en andere vragen vind je op de website www.vlaanderen.be/veka.

Als je eenmaal een bouwvergunning hebt, zijn er nog verschillende taken voor jou, je architect of de EPB-verslaggever.

Energieprestatiecertificaten (EPC)

Sinds 1 november 2008 heb je bij het verkopen van je woning een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Een erkend energiedeskundige type A maakt het EPC op. Het EPC bevat een energiescore van de woning en advies om de woning energiezuiniger te maken. Meer informatie vind je op www.vlaanderen.be/veka.

Sinds 1 januari 2009 geldt deze verplichting ook voor alle huurwoningen. Een certificaat geeft de huurder een beter inzicht in het energieverbruik van de woning. Bij verhuur moet een kopie van het EPC, door de verhuurder, aan de huurovereenkomst toegevoegd worden.