Print

Uitbreiding oppompverbod onbevaarbare waterlopen

Nieuwsbericht laatst gewijzigd op 2 juli 2025

In de provincie Antwerpen geldt er een permanent oppompverbod voor stroomgebieden van ecologisch zeer kwetsbare kleine beken. Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen wordt dit verbod vanaf 2 juli 2025 verder uitgebreid.

Het onttrekkingsverbod is in Rijkevorsel van toepassing voor het stroomgebied van de Mark en de Kleine Nete.

Wat is een onttrekkingsverbod?

Zo’n verbod betekent dat er geen water uit een onbevaarbare waterloop mag worden opgepompt. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals voor hulpdiensten bij noodgevallen of in beperkte gevallen voor het drenken van vee dat in de weide staat en voor de aanmaak van gewasbeschermingsmiddelen. De precieze voorwaarden zijn opgenomen in het besluit van de gouverneur.

Waarom een onttrekkingsverbod?

De voorbije jaren werd Vlaanderen meermaals geconfronteerd met periodes van droogte en waterschaarste. Veel onbevaarbare waterlopen werden hierbij geconfronteerd met zeer lage debieten en peilen, tot zelfs droogval toe. Om het risico op droogteschade maximaal te voorkomen, werd op 1 januari 2022 voor een aantal onbevaarbare waterlopen een permanent onttrekkingsverbod ingesteld.

Deze maatregel is nodig om de goede ecologische toestand van de waterloop te garanderen en/of niet verder achteruit te laten gaan door bijkomende afname van water. Als het debiet of de hoeveelheid water in de onbevaarbare waterlopen verder achteruit gaat, ontstaat er o.m. een zuurstofgebrek waardoor vissen sterven en/of het leven in het water structureel verstoord wordt. 

Op deze kaart kan je zien waar je geen water meer mag onttrekken in Rijkevorsel en in andere gemeenten in ons land.

Wil je water onttrekken? Dan moet je dit melden

Wil je water onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht, kan dit enkel op een plaats waar geen verbod geldt. Heb je een dergelijke plaats voor ogen, dan moet je het melden aan de waterloopbeheerder waar en hoeveel je wilt onttrekken. Dit moet het mogelijk maken om na te gaan of de waterbeschikbaarheid en onttrekkingen niet uit evenwicht zijn.

Om dit vlot te laten verlopen, is er een e-loket wateronttrekkingen. Dit e-loket is er voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten, beheerd door de gemeentes, de polders en wateringen, de provincies en de Vlaamse Milieumaatschappij.