Print

Workshops in Rijkevorsel voor zelfstandigen en KMO-medewerkers

nieuwsbrief lokale economie april 2019

Het (verder) uitbouwen van een lokaal economisch beleid en een dienst economie is voor veel steden en gemeenten een belangrijke uitdaging. De economische structuur en dynamiek van een gemeente bepalen immers niet alleen de economische performantie, maar zijn tevens het draagvlak voor welvaart en welzijn.

Onderzoek wees uit dat zelfstandige ondernemers evenals medewerkers en zaakvoerders van KMO's vaak minder opleiding volgen dan hun collega’s werkzaam bij grote(re) ondernemingen. De voornaamste reden hiervoor is tijdsgebrek. Nochtans hebben (klein)handelszaken met beter opgeleide medewerkers en zaakvoerders meer kans op slagen. Hen ondersteunen door het aanbieden van professionele en praktijk- en ervaringsgerichte bijscholing met beheersmatige inhoud, vormt bijgevolg een bijzonder aandachtspunt.

Om dit te faciliteren, biedt het lokaal bestuur van Rijkevorsel dit jaar drie workshops aan in samenwerking met Syntra- en FORTIO-bedrijfsopleidingen. De workshops zijn laagdrempelig en worden gecombineerd met een moment van netwerking waarop de deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen.

Inschrijven

Inschrijven kan online via de pagina www.rijkevorsel.be/workshops2019.

Programma

DatumLocatieReceptieOpleidingOnderwerp
maandag 27 meiZaal Forsela, Leo Pleysierbibliotheek, Hoogstraatsesteenweg 1918.30 uur19.00-22.00 uurGoedkope vormen van promotie
donderdag 27 juniZaal Forsela, Leo Pleysierbibliotheek, Hoogstraatsesteenweg 1918.30 uur19.00-22.00 uurEnergiebesparende maatregelen
donderdag 18 juli

Zaal Forsela, Leo Pleysierbibliotheek, Hoogstraatsesteenweg 19

18.30 uur19.00-22.00 uurMeepraten met de boekhouder
Goedkope vormen van promotie (27 mei)

Klanten naar de zaak lokken is één van de voornaamste bezigheden van een ondernemer. Maar iedereen weet dat promotie voeren zeer duur kan zijn. En het resultaat ervan is niet altijd te meten. In deze workshop komen volgende elementen aan bod: hoe kan een ondernemer zijn zaak op een rendementsvolle manier promoten? Hoe kan het budget van een promotiecampagne beter opgevolgd worden? Daarnaast krijg je ook tips om op te vallen met een zaak, enz.

Energiebesparende maatregelen (27 juni)

Energie is een noodzakelijke bedrijfskost die de komende jaren zeker zal toenemen. Efficiënt omgaan met, en besparen op energie, wordt dus een belangrijk item binnen de toekomstige bedrijfsvoering! In deze workshop kunnen volgende onderwerpen aan bod komen: een overzicht van de belangrijkste energieverslinders (verlichting, verwarming en koeling), concrete besparingstips, informatie over diverse steunmaatregelen van de Vlaams overheid en nog veel meer.

Meepraten met de boekhouder (18 juli)

Regelmatig krijgt een ondernemer van zijn boekhouder een rapportering en raadpleegt hij hem over investeringsbeslissingen. Een boekhouder gebruikt echter een bepaald vakjargon en volgt bepaalde systemen die voor een ondernemer vaak niet helemaal duidelijk zijn. In deze workshop zullen de terminologie van de boekhouder en de verschillende soorten rapporteringen besproken worden, zodat de ondernemer met begrip en inzicht kan meepraten met zijn boekhouder.

--> voor deze workshop kan er gratis ingeschreven worden (zie hoofdstuk inschrijvingen boven)

Een overzicht vind je eveneens in de folder 'Haal meer uit je zaak' (pdf).