Print

Themaroutes

Kleidabbersroute

De naam Kleidabbersroute verwijst naar de arbeiders die voor de steenfabrieken klei uit het kanaal moesten graven. Zij kregen de bijnaam ‘kleidabber’ of ‘kleipikker’. De baksteenindustrie in de regio zorgde voor meer welvaart en een opmerkelijk patrimonium.
Na een eeuw ging het bergaf met de kleiwinning. In sommige verlaten kleiputten kreeg de natuur vrij spel.
Blikvangers langs de route zijn steenbakkerij Sas in Rijkevorsel, Klokkeven met zijn kleiputten, het prachtig gemeentelijk natuurdomein Leeuwerk, de gotische Kapel van Achtel en de Kolonie van Merksplas.
De Kleidabbersroute serveert je een mix van industrieel erfgoed, fraaie stukjes groen en sfeervolle hoekjes.

Situering: Beerse, Brecht, Malle, Merksplas, Rijkevorsel

Vertrekplaats in Rijkevorsel: steenbakkerij Sas, Sint-Jozef 6

Basistraject: 59 km
Tussen knooppunten 71 en 85 kun je het traject inkorten tot 45 km

Je kunt de gratis flyer afhalen aan de infobalie in het gemeentehuis of hier downloaden.  

Polar Bearsroute

Deze unieke, niet-bewegwijzerde, fietsroute van 24 km volgt het spoor van de Polar Bears, officieren en manschappen van de Britse 49ste Infanteriedivisie, die in de nacht van 24 op 25 september 1944 over het kanaal Antwerpen-Turnhout bij Sint-Jozef Rijkevorsel een bruggenhoofd konden vormen. Van hieruit begonnen ze aan een opmars die uiteindelijk zou leiden tot de bevrijding van de ruime regio.

Langs het traject staan gedenkstenen, natuurstenen zuiltjes op plaatsen die bepaalde historische herinneringen oproepen aan de bloedige bevrijdingsdagen in Rijkevorsel.

Deze route wordt verkocht aan de infobalie in het gemeentehuis aan de prijs van € 3.

Wandel/fietswegen ‘Rond den toren’ en ‘2310-pad'

Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van Toerisme Rijkevorsel en WZC Prinsenhofwerden op 28 juni 2016 twee  wandel- en fietswegen officieel ingewandeld/ingefietst  door bewoners, vrijwilligers en personeelsleden.

Een eerste wandelpad ‘Rond den toren’ is een viertal kilometer lang, waarbij steeds ‘de kerktoren in zicht’ blijft. Deze wandeling is haalbaar voor (de iets minder mobiele) bewoners in rolstoel of met rollator.

Als tweede is er ook een langere ‘wandel/fietstocht’ van een twaalftal kilometer, genaamd ‘2310–pad’. Deze wandel/fietstocht gaat richting Sint-Jozef Rijkevorsel.

Beide wegen hebben WZC Prinsenhof als vertrek- en aankomst(rust)punt en zijn aangeduid met de nodige richtingaanwijzers.