Print

SportKompas

SportKompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het kiezen van de juiste sport. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind leren welke sport het best bij hem of haar past. Het is een wetenschappelijk onderbouwde test die uit drie onderdelen bestaat: I LIKE, I AM en I DO. 

SportKompas kan georganiseerd worden door gemeenten en basisscholen. Lokaal bestuur Rijkevorsel organiseert de deelname aan SportKompas in het 3de leerjaar van de drie lagere scholen in Rijkevorsel. Deze vinden plaats op 1 en 2 juni 2023.

I LIKE

I LIKE peilt via een interactieve digitale toepassing naar welke bewegingen een kind leuk vindt. 

I AM

De digitale I AM vragenlijst geeft zicht op de motivatie van een kind om te sporten en op de persoonlijke context omtrent sport/beweging: doet het kind al aan sport? Zo ja, welke? Vindt hij/zij de sport leuk? Wat zijn mogelijke hindernissen om een sport te doen?

I DO

De I DO bestaat uit 12 beweegoefeningen die peilen naar de motorische basisvaardigheden van een kind. Het resultaat toont tot welk soort fysieke prestaties een kind in staat is. 

Wat is het doel van SportKompas?

Kinderen beoefenen vaak een sport omdat vriendjes dezelfde sport doen of omdat hun ouders die vroeger ook deden. Echter, vaak wil het maar niet lukken of vinden ze het gewoon niet leuk. Daardoor stoppen ze met sporten of blijven ze zoeken naar een andere sport. In een wereld waar kinderen een steeds groter deel van de dag zittend doorbrengen, zijn alle initiatieven die hen kunnen aanzetten tot meer bewegen meer dan welkom.

SportKompas helpt kinderen een sport kiezen vanuit eigen voorkeur, eigen kunnen en motivatie. Zo beleven kinderen meer plezier en halen ze voldoening uit hun vooruitgang in de sport.

Op de website www.sport.vlaanderen/sportkompasscholen kan je alle info uitgebreid vinden.