Print

Natuurloop Eksterheide - Kievitsheide

In 2019 werd de natuurloop Eksterheide-Kievitsheide officieel ingelopen en ingewandeld in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, Sport Vlaanderen, Sportregio Noorderkempen en Sport Beerse. Het is de eerste natuurloop in de Sportregio Noorderkempen.

Twee lussen

  • De groene lus van 4,1 km doorkruist de Kievitsheide in Rijkevorsel en start aan de Zuiderdijk.
  • De blauwe lus van 7,2 km brengt de lopers doorheen de Eksterheide. Deze lus start op de hoek van Konijnenstraat met de Reeënstraat in Beerse.
  • De twee lussen zijn met elkaar verbonden via een doorsteek (geel) zodat beiden ook perfect gecombineerd kunnen worden.

Download het kaartje van de omlopen (pdf - 1,93 MB)

Variatie troef!

Beide natuurgebieden tonen veel verscheidenheid waardoor er heel wat variatie zit in beide loopomlopen. Van lange rechte dreven, tot kleine single tracks, rond een oude kleiput, over een voormalig crossparcours met mul zand, soms heuvelachtig of over aangelegde houten paden. Voor ieder wat wils dus en veel variatie.

De Eksterheide is een uitgestrekt natuurgebied van 170 hectare. Naast een grote hoeveelheid dennen zorgen ook eiken-berkenbossen, vennen, heischrale graslanden en natte en droge heide voor heel wat variatie.

Ook de Kievitsheide heeft mooie natuur te bieden die nog verder zal ontwikkelen. Bloemrijk grasland met zeldzame vlinders en sprinkhanen wordt jaarlijks gemaaid of begraasd met schapen. In de bossen wordt dan weer gestreefd naar de ontwikkeling van mooi streekeigen eikenberkenbos.