Print

Erfgoeddag 2017

Op zondag 23 april 2017 staat Erfgoeddag in het teken van Zorg. Erfgoed en Zorg horen bij mekaar. Het is door te kijken naar hoe zorg georganiseerd werd dat we kunnen vooruitblikken naar de toekomst van de zorgverlening.

De medewerkers van de cultuurdienst, Toerisme Rijkevorsel, de Heemkundige Kring, de Verenigde vrijwillige Rijkevorselse molenaars, het Rode Kruis afdeling Rijkevorsel en het Woonzorgcentrum Den Brem sloegen de handen in elkaar en werkten een mooi programma uit voor Rijkevorsel.

Tussen 10.00 en 17.00 uur rijdt een toeristisch treintje rond in het centrum. In- en uitstappen kan gratis aan de deelnemende locaties:

Heemkundig Museum, Molenstraat, 5

Heeft de pest ook in Rijkevorsel gewoed? Wat weten we daarvan? Waarom stierven een oude schoolmeester, zijn broer en twee van hun kinderen op één week tijd?

Deze en nog vele andere vragen krijgen een antwoord in een lezing doorspekt met verhalen rond ‘Zorg’ in Rijkevorsel in vroegere tijden. Laat je verbazen en meeslepen in verrassende verhalen van eigen bodem. Miel Bolckmans vertelt een uur over het onderwerp. Daarna leidt de conservator Paul Bemindt je persoonlijk rond in het museum met speciale aandacht voor het erfgoedthema van 2017.

Vooraf inschrijven is verplicht door een e-mail te richten aan hkrijkevorsel@outlook.be.

De lezing start om 14.00 uur In het vergaderzaaltje van het museum in de kelderverdieping van het gemeentehuis. De plaatsen zijn beperkt en toegang is gratis.

­Molen en bezoekerscentrum, Looiweg

In de molen zitten onroerend, roerend en immaterieel erfgoed verweven.

Zorg voor het  dagelijks brood. De molen zorgde voor de onmisbare schakel tussen het graan dat hier geteeld werd en het dagelijks brood van onze voorouders. In de molen werd soms ook gemoute gerst gemalen voor de plaatselijke brouwerijen. Verschillende andere grondstoffen zoals smoutolie (om te bakken en voor verlichting) en run (om leder te looien) werden in verdwenen Rijkevorselse molens geproduceerd.

Te bezichtigen roerend erfgoed in de molen: van kweernen tot handgraanmolens, molenstenen, boerenmolen, graanmaat, koekenbrekers, wanmolen, diverse graansoorten en hun gebruik.

Zorg voor gezondheid: de molen in de volksgeneeskunde: figuurlijk en letterlijk, van de transformatie in de ‘oude wijvenmolen’ tot ‘lijnzemeel en tarwepapjes’ als wondverzorging.

Zorg voor het onroerend en roerend molenerfgoed. Het staande en gaande werk van de molen.

De molen in goede toestand bewaren kan het best door hem op geregelde tijdstippen te laten werken. Gediplomeerde molenaars zorgen daarnaast ook voor regelmatige smering van assen en houten tandwielen. Monumentenwacht controleert de molen. Soms zijn molenbouwers nodig voor onderhoudswerken.
Te bezichtigen in het bezoekerscentrum: inspectierapport Monumentenwacht en foto’s restauratiewerken aan de molen.

De molenaar als immaterieel erfgoed:

Te bezichtigen in de molenbelt: overzicht van de Rijkevorselse molenaars van 1440 tot nu, meuldersfrans, bordje met daarop de eigen molenaarscijfers, de molenaarscursus.
De molenaars aan het werk zien met het  losmaken, optuigen, naar de wind kruien, opzeilen, de vang lichten en de molen bemalen.

In het bezoekerscentrum organiseert Toerisme Rijkevorsel een workshop ‘koekjes bakken’ voor de kinderen.
De leden van de bakkersgilde leren de kinderen hoe ze het deeg moeten kneden en de vormpjes uitsteken. De lekkere, verse, knapperige koekjes mogen nadien mee naar huis.
De workshops starten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Ook hier zijn de plaatsen beperkt en dient er vooraf ingeschreven te worden via toerisme@rijkevorsel.be.

Doorlopend wordt er brood gebakken in een houtoven.

­Rode Kruis, afdeling Rijkevorsel

Ter hoogte van de kerk in het centrum van Rijkevorsel wordt een Eerste Hulptent opgesteld. De bezoeker krijgt een overzicht van de zorgverlening van het Rode Kruis, vroeger en nu.

Demonstraties worden gegeven. Hoe werkt een AED-toestel? Hoe leg je een verband? Op een speelse manier worden kinderen betrokken.

Woonzorgcentrum Den Brem, Bremstraat

In Den Brem is iedereen uitgenodigd voor een workshop ‘goudsbloemzalf’ maken.

Bieke Roovers komt op een eenvoudige manier uitleggen wat er in de zalf zit, hoe de zalf wordt gemaakt waarna je zelf aan de slag kunt.

De workshop duurt ongeveer een uur (11.00 uur en 14.00 uur) en is toegankelijk voor jong (vanaf 10 jaar) en oud. Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht via cultuurdienst@rijkevorsel.be, ook hier zijn er een beperkt aantal plaatsen.

Geen interesse in de workshop maar toch benieuwd naar de verhalen van de bewoners van Den Brem?
Geen probleem. De deuren van Den Brem staan die dag wagenwijd open voor iedereen. De bewoners zullen je graag ontvangen voor een babbel bij een tasje koffie.