Print

75 jaar bevrijding WO II

Het is in september 75 jaar geleden dat de bevrijding werd ingezet in Rijkevorsel. Dit kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het lokaal bestuur heeft extra financiële middelen vrijgemaakt voor de organisatie van activiteiten. Een werkgroep heeft de voorbije maanden gewerkt aan een herdenkingsprogramma.

75 jaar geleden in Rijkevorsel

Eind september 1944, na meer dan 4,5 jaar nazi-bezetting, werden onze Kempense kanalen opnieuw gebruikt als verdedigingslinie. Deze keer door de Duitse ‘Wehrmacht’. Tijdens de nacht van 24 op 25 september 1944 stak de Britse 146ste Infanterie Brigade van de 49ste Infanterie Divisie echter het kanaal over bij Sas 1 en brak door de vijandelijke posities. Alle andere pogingen faalden, maar bij Sint-Jozef draaide het uit op een succes. Het gros van de 49ste divisie en de tanks van de Canadese Sherbrooke Fusiliers volgden snel in hun voetsporen om het kleine bruggenhoofd te behouden en zo mogelijk uit te breiden.

Drie dagen lang werd er rond Rijkevorsel keihard gevochten omdat de Duitsers kost wat kost de ‘Polar Bears’ terug over het kanaal wilden hebben, maar ze hielden stand. Vanaf 28 september werd het bruggenhoofd veelvuldig gebruikt voor de bevrijding van de omliggende gemeenten. Het werd echter een tijdrovende en moordende onderneming. Pas op 23 oktober 1944, na bijna een volle maand in de frontlijn, konden ook de noordelijke gehuchten van Rijkevorsel hun bevrijders verwelkomen. 

Meer info

cultuurdienst@rijkevorsel.be - 03 340 00 52
toerisme@rijkevorsel.be - 03 340 00 53