Print

Lezingen

De lezingen hieronder vinden plaats in zaal Forsela op de bovenverdieping van de Leo Pleysierbibliotheek (Hoogstraatsesteenweg 19, 2310 Rijkevorsel). 

Vooraf inschrijven is verplicht. Je kunt je opgeven in de bibliotheek, mailen naar bibliotheek@rijkevorsel.be of bellen naar 03 340 00 50.

 

Weetjes en verhalen over bomen en struiken

Waarom plaatsen we een kerstboom en halen we met Kerstmis hulst binnen? Waarom gooien we met rijst naar een pas gehuwd koppel en draagt de bruidegom de bruid over de drempel? Waarom zeggen we 'slapen als een roos' en 'hout vasthouden'?

Op deze en vele andere vragen formuleert Hans Vermeulen tijdens de lezing 'Weetjes en verhalen over bomen en struiken' een wetenschappelijk onderbouwd antwoord. Je verneemt heel wat over verdwenen en nog bestaande tradities en hun oorsprong.

  • woensdag 15 september 2021, start 19.00 uur
  • Leo Pleysierbibliotheek, zaal Forsela
  • Gratis

Klik hier om je in te schrijven (verplicht). Je kan je ook inschrijven in de bibliotheek, mailen naar bibliotheek@rijkevorsel.be of bellen naar 03 340 00 50.

Lokaal bestuur Rijkevorsel i.s.m. Avansa Kempen en Natuurpunt CVN. 

 

Marcel Hendrickx: 'Zeg me dat ik oké ben'

Kinderen ontwikkelen faalangst. Goed bekwame leerlingen blokkeren tijdens examens. En volwassenen, in werksituaties of daarbuiten, geraken wel eens het noorden kwijt omdat zealles steevast te goed willen doen.

Perfectionisme is een nijdig beestje met desastreuze gevolgen. Zeker in tijden van sociale media, waar schijn en imago ons extra druk opleggen, speelt het velen parten. Perfectionisme kan zelfs desastreuze gevolgen krijgen als je de zaken niet meer in een helder perspectief ziet of als je jezelf veel te hoge eisen oplegt. Overdreven perfectionisme en ook de drang naar bevestiging kunnen immers mentaal en lichamelijk ziek maken.

Marcel Hendrickx onderzocht in zijn boek ‘Zeg me dat ik oké ben’ het ontstaan en de symptomen van perfectionisme en bevestigingsdrang. In deze lezing zoomt hij in op burn-outs als exponent van een drang naar perfectionisme, die dikwijls al van kleins af in ons ingebakken zit. Ook de druk om te moeten doorgaan als je fysieke en mentale grenzen bereikt zijn, kunnen ons nekken. In gesprek met het publiek wijst Hendrickx de valkuilen aan en geeft hij methodes voor een goede balans.

  • donderdag 7 oktober 2021, start 20 uur
  • Leo Pleysierbibliotheek, zaal Forsela
  • Vooraf inschrijven. Inkom € 6

 

Tania Poppe: 'Onder druk'

Geef toe, iedereen voelt de druk. Niet alleen de midlifers, maar elke generatie.
En vooral de gepensioneerden. Druk dat die het hebben! We leven in een maatschappij waar we blijkbaar nooit aan deze druk kunnen ontsnappen. Zelfs als we er echt uit willen, loert de druk om de hoek.

Tania Poppe belicht in deze comedy solo vanuit alle mogelijkehoeken hoe we onszelf in absurde bochten wringen en legt zo meteen flinke dosis humor een herkenbare vicieuze cirkel bloot. Hilarisch... en pijnlijk vertrouwd.

Tania wil na de voorstelling in gesprek gaan ivm.de thematiek:‘omgaan met druk’.
Neem een kijkje op www.poppoppraktijk.be.

  • donderdag 21 oktober, start 20 uur
  • Leo Pleysierbibliotheek, zaal Forsela
  • Vooraf inschrijven. Inkom € 8