Print

Lezing Erik Vlaminck

Donderdag 13 april

Erik Vlaminck confronteert je met de rauwe realiteit van een Vlaamse psychiatrie van vijfenveertig jaar geleden in zijn nieuwste roman Iconen. Hij vertelt met veel humor over de meest ernstige situaties.
Je reist met hem mee door de Kempen van toen, langs kroegen en kermissen.
Je passeert koffietafels, schone kamers, verborgen armoede, landlopers, en zo veel meer.

Vlaminck leest voor uit eigen werk, vertelt over het ontstaan van zijn boeken en kruipt als performer in de huid van zijn personages. Ook krijgt het publiek de kans om in dialoog te treden met de auteur.

Achterflap:
"Gij gaat toch ook niet beginnen, zeker! Waarom zoudt ge nutteloze kosten maken? Er zijn verdorie kleren! Er zijn kleren genoeg! We hebben een hele kast vol kleren! We hebben van alle maten minstens drie stuks! Als er bezoek voor een van de jongens komt, dan sjorren we die een broek aan zijn lijf en trekken een trui over zijn kop. En dan brengen wij die aangeklede sukkelaar netjes in een karreke naar de bezoekzaal. Meer moet dat toch niet zijn. Hebt gij daar al ooit reclamaties over gehoord? Of moeten we ze misschien ook een plastron rond hun nek draaien en een hoed op hun kop zetten?"
Iconen geeft een ontluisterende inkijk in de gang van zaken in een psychiatrisch centrum in het Vlaanderen van de jaren zeventig. De roman toont een kluwen van machtsmisbruik en van onmenselijke bejegening. Amper vijftig jaar later dreigen de vergeetputten van toen vergeten te worden.

De lezing is een samenwerking tussen het lokaal bestuur Rijkevorsel en Avansa Kempen.

Praktisch

  • donderdag 13 april 2023 om 20.00 uur
  • Zaal Forsela, Leo Pleysierbibliotheek, Hoogstraatsesteenweg 19 - 2310 Rijkevorsel
  • Deelnameprijs: € 5 (één consumptie inbegrepen)

Meer info en inschrijvingen