Print

Lezing Dr. Luc Colemont ‘Geef darmkanker geen kans'

Woensdag 22 november

In het kader van de campagne die we momenteel voeren om nog meer van onze inwoners te laten deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, nodigen we in november Dr. Colemont uit voor de interessante lezing ‘Geef darmkanker geen kans’.

Iedere dag verliezen negen families in België een dierbare aan darmkanker. Dat zijn er bijna 300 per maand. Nochtans is darmkanker volgens alle criteria van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) de ‘ideale ziekte’ om vroegtijdig op te sporen. De kans op genezing is meer dan 90 % wanneer je er op tijd bij bent.

Er bestaat jammer genoeg nog een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp. De mythes en misverstanden over bv. het darmonderzoek zijn nog wijd verspreid.

Wist je dat de stoelgangtest eigenlijk ‘poepsimpel’ is? Wist je dat het acht à tien jaar duurt vooraleer een kleine poliep eventueel uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel? Wat zijn de symptomen van darmkanker? Hoe kunnen we darmkanker vermijden? Wat is de rol van een gezonde levensstijl? Hoe vaak komt darmkanker voor? Is het altijd erfelijk of familiaal? Wat is het prijskaartje van de behandeling? Hoe zit het met het Vlaams bevolkingsonderzoek? Wat zijn de complicaties van een coloscopie? Wanneer is de Internationale Darmkankermaand?

Op deze en vele andere vragen geeft Dr. Colemont een duidelijk en helder antwoord. Een boeiende uiteenzetting, met een lach en een traan, die slechts één doel voor ogen heeft: minder leed door darmkanker, méér gezonde levensjaren!

Wie is Dr. Luc Colemont?

Dr. Colemont is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland en strijdt samen met de vzw Stop Darmkanker al jaren tegen deze sluipmoordenaar. “Als je de vijand niet kent, kun je nooit de oorlog winnen, daarom zijn informatie en voorlichting zo belangrijk”.

Dr. Luc Colemont was bijna 28 jaar maagdarmspecialist in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen en is sedert 2016 fulltime werkzaam als ‘Managing Director’ van de vzw Stop Darmkanker.

Praktisch

De lezing zal doorgaan op woensdagavond 22 november om 19.30 uur in de raadzaal in het gemeentehuis (Molenstraat 5).

Vooraf inschrijven is wenselijk via 03 340 00 12 of stuur een e-mail naar secretariaat@rijkevorsel.be.