Print

'De verdwenen dorpen van Palestina' door Johan Depoortere

Oud-journalist Johan Depoortere schetst de achtergrond van de oorlog tegen de oorspronkelijke Palestijnse bevolking. 

 Aan de hand van persoonlijke ervaring, reportages en reizen in het Midden-Oosten met inbegrip van Libanon, Israël, Palestijnse Westbank en Gaza schetst hij de achtergrond van de meer dan honderdjarige koloniale oorlog tegen de oorspronkelijke bevolking van Palestina.  

1948, het jaar van de stichting van Israël is voor de Palestijnen het jaar van de Nakba toen meer dan 80 percent van de oorspronkelijke bevolking werd verdreven en sindsdien een leven van vluchteling in het buitenland leidt. 

Sinds 1948 zijn meer dan 600 Palestijnse dorpen verdwenen: platgewalst en begraven onder naaldbomen of vervangen door joodse nederzettingen. Maar de Nakba gaat tot vandaag voort: huizen van Palestijnen worden gebulldozerd, gronden worden gestolen, olijfbomen uitgerukt, burgers door militaire rechtbanken veroordeeld en kinderen in gevangenissen opgesloten.  

Depoortere studeerde Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1970 begon hij te werken voor het BRT-journaal en was te zien als buitenlandreporter en journalist voor Panorama.

Een organisatie van Davidsfonds Rijkevorsel in samenwerking met lokaal bestuur Rijkevorsel en Avansa Kempen.  

Iedereen is van harte welkom. Inschrijving via e-mail: davidrijk.1927@hotmail.com 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Locatie
Zaal Forsela - Leo Pleysierbibliotheek
Hoogstraatsesteenweg 19
2310 Rijkevorsel
Datum
19/10/2023
Uren
-
Georganiseerd door

Davidsfonds Rijkevorsel

Prijs
5 euro
Prijs beschrijving

Basistarief: 5 euro

Leeftijd
0-
Contactpersoon