Print

Testen en quarantaine

Pagina laatst bijgewerkt op 7 januari 2022

Om de verspreiding van het virus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kun je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen. 

Heb je na het lezen van onderstaande tekst nog vragen over jouw coronatest? Kijk dan zeker op de website van de Huisartsenwachtpost: je vindt er heel wat antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Meer info vind je ook in het nieuwsbericht 'Een covid-test zonder dokter? Zo doe je dat ….

 

Test- en quarantaineregels vanaf maandag 10 januari 2022

Vanaf maandag 10 januari 2022 verandert het test- en quarantainebeleid in ons land. Hieronder vind je de nieuwe regels die werden opgesteld door de ministers van volksgezondheid. Meer info hierover verneem je in het nieuwsbericht 'Test- en quarantaineregels vanaf maandag 10 januari'.

 

Testen op het coronavirus

Het is mogelijk dat je reeds bent gecontacteerd door een contacttracer en een testcode hebt ontvangen. Met deze code kun je online een afspraak maken voor een coronatest via https://testcovid.doclr.be/#!/flow.

Voel je je ziek en denk je corona te hebben, dan hoef je niet meer per se de huisarts te bellen voor een PCR-coronatest. Je kunt online nagaan of je je het best laat testen. Als dat het geval is, krijg je een testcode waarmee je naar een testcentrum kan gaan. Een snelle antigeentest bij de apotheek zal ook als optie meegegeven worden. 

In ELZ Kempenland kun je in drie testcentra terecht: in Turnhout (Campus Blairon), Hoogstraten (Katelijnestraat, parking HVV) en Weelde (naast het vaccinatiecentrum).

Wanneer moet ik me laten testen?

Als de huisarts vermoedt dat je corona (Covid-19) hebt, zal hij of zij jou testen of je doorverwijzen naar het triagecentrum bij jou in de buurt. Die test wordt de dag zelf nog opgestuurd naar het labo dat jouw test zal analyseren. Dit geldt voor iedereen vanaf 6 jaar.

In afwachting van je resultaat:

 • Blijf thuis.
 • Noteer de gegevens van alle personen waarmee je in contact kwam tot twee dagen voor je symptomen begonnen. Deze lijst zal enkel gebruikt worden als jouw test positief is, in het kader van contactopvolging.
 • Voelen je huisgenoten zich ook ziek? Dan gaan ze in quarantaine en krijgen ze een test.
 • Voelen je huisgenoten zich niet ziek? Dan moeten ze niet in quarantaine. Ze moeten wel extra voorzichtig zijn en de gouden regels opvolgen.

Je krijgt steeds het resultaat van je test, ongeacht of het positief of negatief is.

Meer info over testen

 

Zelftesten

In de apotheek kun je een zelftest aankopen. Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis voor de zekerheid kunt afnemen. Bijvoorbeeld als je naar school of werk moet. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement.

Meer info over zelftesten

Download hier een handleiding voor het afnemen van een zelftest (pdf)

 

Quarantaine en isolatie

Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Isolatie betekent dat je thuis blijft als je ziek bent of positief testte op het coronavirus.

Je moet in quarantaine:
 • zodra je je ziek voelt, maar nog geen positieve coronatest hebt afgelegd
 • wanneer je een hoog-risico contact had met een persoon die corona heeft. Je bent een hoog-risico contact als je langer dan 15 minuten bij elkaar was op minder dan 1,5 meter afstand en zonder allebei correct een mondmasker te dragen.
 • Wanneer je langer dan 48 uur in het buitenland was of langer dan 48 uur in België zal verblijven. Lees hier wanneer je in quarantaine moet na aankomst in België. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.
Procedure

Opgelet: als je niet over je testresultaat beschikt (bijvoorbeeld door fouten in het systeem of omdat je geen test liet uitvoeren), zal je quarantaine worden opgeheven na 10 dagen. Je moet daarna nog zeker 4 dagen voorzichtig zijn.

Meer info over quarantaine en isolatie 

 

Zes gouden regels

 • Respecteer de hygiëneregels
 • Doe je activiteiten liefst buiten
 • Denk aan kwetsbare mensen
 • Hou afstand: 1,5 meter
 • Beperk je nauwe contacten
 • Volg de regels over bijeenkomsten

Meer info over deze regels en over de maatregelen per sector vind je ook op www.11miljoenredenen.be.

 

Wat kun je doen ?

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

 1. Blijf thuis als je ziek bent.   
 2. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.
 5. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 6. Wees aandachtig voor risicogroepen: personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …
 7. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

Wat moet je doen bij ziektesymptomen (koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden)? 

 1. Neem telefonisch contact op met jouw huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of het ziekenhuis! Ga enkel naar spoed wanneer je dringend medische hulp nodig hebt.
 2. Jouw huisarts geeft je de nodige richtlijnen.
 3. Heb je symptomen van het coronavirus neem dan opnieuw contact op met de huisarts als de toestand erger wordt en ook op het einde van het ziekteverlof voor een evaluatie.

 

Meer informatie